• Οικονομία

    Σήμερα «κληρώνει» από την Fitch – Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση ομολόγου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τα «μυστικά» μηνύματα της Fitch και γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα «τόσο - όσο»

    Fitch Ratings


    Στην έκθεση της Fitch Ratings για την ελληνική οικονομία στρέφει σήμερα το βλέμμα της η αγορά.

    Η κυρίαρχη προσδοκία στην αγορά είναι ότι ο οίκος θα διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή με συντελεστές της αγοράς και κυβέρνηση να «κρατούν μικρό καλάθι». Οτιδήποτε άλλο, που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, θα αποτελούσε μια θετική έκπληξη, όπως θα ήταν π.χ. μία αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της αξιολόγησης με την οποία ο οίκος θα έκλεινε το μάτι για μια πιο γενναία κίνηση τους επόμενους μήνες μόλις αρχίσει και ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Σε κάθε περίπτωση,  το στίγμα που θα δώσει σήμερα ο διεθνής οίκος και το σκεπτικό της όποιας απόφασης του θα συνοδεύσει το ελληνικό δημόσιο στην επόμενη έξοδο του στις αγορές, την έκδοση του πρώτου κοινοπρακτικού ομολόγου για την φετινή χρονιά.

    Το μεγάλο στοίχημα της πρώτης έκδοσης, που λογικά δεν απέχει και πολύ χρονικά, είναι η διάρκεια της και κυρίως εάν θα επιχειρηθεί το εγχείρημα της έκδοσης ενός ομολόγου 30ετούς διάρκειας ή εάν θα γίνει μια πιο συντηρητική επιλογή, μακροχρόνιου τίτλου μεν αλλά με διάρκεια μικρότερη των 30 ετών.

    Αποφάσεις ad hoc 

    Οι αποφάσεις, ως είθισται, θα ληφθούν την τελευταία στιγμή αφού σταθμιστούν τα δεδομένα που θα ισχύουν στις αγορές ad hoc, αν και σε τεχνικό επίπεδο στο παρασκήνιο η προεργασία έχει γίνει  για όλα τα ενδεχόμενα.

    Η πρώτη έκδοση του χρόνου είναι παραδοσιακά ένα σημαντικό ορόσημο για το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα. Φέτος ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει να δανειστεί μεταξύ 8 – 12 δισ. ευρώ ενώ όπως κάθε χρόνο η εκδοτική δραστηριότητα αναμένεται να είναι εμπροσθοβαρής, δηλαδή εκτός απροόπτου το μεγαλύτερο μέρος της να διενεργηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε συνθήκες ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πέριξ των 33 – 34 δισ. ευρώ μετά και την τελευταία κίνηση που έκανε το δημόσιο στις αρχές της εβδομάδας. Πρόκειται για ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας ειδικά στην τρέχουσα προβληματική συγκυρία που η οικονομία χρειάζεται διαρκείς ενέσεις ρευστότητας. Στόχος ωστόσο είναι τα ταμειακά διαθέσιμα να παραμένουν πέριξ των 30 δισ. ευρώ καθώς η ύπαρξη τους σε τέτοια επίπεδα είναι ένα ισχυρό πιστοποιητικό ασφαλείας για τις αγορές, με δεδομένο ότι η χώρα είναι πλέον βαθιά ελλειμματική λόγω της πανδημίας και σε ύφεση.

    Παράλληλα το δημόσιο, όπως έχει γράψει το Mononews, σχεδιάζει να ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου την αποπληρωμή των 3,6 δισ. ευρώ δανείων που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνοντας ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα στις αγορές. Θα εξακολουθήσει πάντως να οφείλει 1,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ προκειμένου αυτό να μπορεί να συντάσσει τις περιοδικές του εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, κάτι που θεωρείται ένα θετικό γεγονός για τις αγορές που παραδοσιακά αντιμετωπίζουν το Ταμείο ως θεματοφύλακα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τέλος Μαρτίου η πρόωρη εξόφληση των €3,6 δισ. προς το ΔΝΤ

    ΤτΕ: Δημοσιεύθηκε η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Οι τρεις προκλήσεις για τις τράπεζες

    EKT: Αμετάβλητα τα επιτόκια, συνεχίζεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP



    ΣΧΟΛΙΑ