• Οικονομία

    Αξιωματούχος ΕΕ: Προς έκδοση κοινού χρέους στο όνομα της Κομισιόν

    • NewsRoom
    Eurogroup


    Για μια μορφή έκδοσης κοινού χρέους, η οποία ωστόσο δεν θα γίνει από τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά στο όνομα της Κομισιόν, έκανε λόγο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας στο Bloomberg.

    «Βαδίζουμε αργά προς κάποια μορφή κοινού χρέους. Δεν θα το αποκαλέσουμε ποτέ “κορονο-ομόλογα” ή “ευρω-ομόλογα” και θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από τα κράτη μέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «θα υπάρξουν μεγάλες μάχες μέχρι να το καταφέρουμε. Ωστόσο εισερχόμαστε σε ένα έδαφος που θα θεωρείτο πέραν κάθε φαντασίας πριν την κρίση του κορονοϊού».

    Παράλληλα,  πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε μήνυμά του, έκανε λόγο για μεγάλες περιφερειακές ανισότητες εντός του μπλοκ λόγω της κρίσης, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν “δηλητηριώδεις” για τις δημοκρατίες. «Είμαστε μόνον τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο κράτος – μέλος μας», ανέφερε.  «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα βγούμε από όλη αυτή την κατάσταση με μια ενισχυμένη εκδοχή της Ευρώπης, με μεγαλύτερο αίσθημα κοινότητας».

    «Θα υπάρξουν μεγάλες μάχες μέχρι να το καταφέρουμε. Ωστόσο εισερχόμαστε σε ένα έδαφος που θα θεωρείτο πέραν κάθε φαντασίας πριν την κρίση του κορονοϊού», κατέληξε ο Μάριο Σεντένο.

    Το μήνυμα Σεντένο ενίσχυσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιταλός ευρωβουλευτής Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος τόνισε ότι το μπλοκ των 27 δεν πρέπει να περιπέσει σε ένα «καταστροφικό σπιράλ».



    ΣΧΟΛΙΑ