• Οικονομία

    Σεντένο: Εκτιμά επιβράδυνση του πληθωρισμού με τις βασικές τιμές των αγαθών να τον ακολουθούν

    Μάριο Σεντένο, επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης


    Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι ο πληθωρισμός που έχει κορυφωθεί θα υποχωρήσει σύντομα, και εκτίμησε ότι η συνολική άνοδος των τιμών των αγαθών θα τoν ακολουθήσει σε πτωτική τάση, αλλά με καθυστέρηση.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στη γαλλική πόλη Aix-en-Provence την Κυριακή, ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας πρότεινε στους συναδέλφους του να μην αμφιβάλλουν ότι η νομισματική τους πολιτική λειτουργεί.

    Αύξηση του βασικού πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ

    Οι παρατηρήσεις ενός από τα πιο μετριοπαθή στελέχη της ΕΚΤ αναδεικνύουν πως η πορεία της βασικής αύξησης των τιμών, στην οποία δε προσμετρούνται προϊόντα που παρουσιάζουν μεταβλητικότητα, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, έχει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση σχετικά με το πόσο θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προαναγγείλει μια αύξηση για αργότερα αυτόν τον μήνα, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση για τη συνέχεια.

    Η εκτίμησή του ακολουθεί εκείνη του αντιπροέδρου Luis de Guindos, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι περισσότεροι δείκτες του λεγόμενου βασικού πληθωρισμού “έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν κάποια σημάδια χαλάρωσης”.

    Ο εν λόγω δείκτης σημείωσε αύξηση τον Ιούνιο στο 5,4%, ενώ η συνολική άνοδος των τιμών μειώθηκε αισθητά στο 5,5%. Ο Σεντένο ήταν ανένδοτος ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

    “Όλοι οι δείκτες το λένε αυτό”, είπε. “Φυσικά, για να συμβεί αυτό, πρέπει να διατηρήσουμε τη νομισματική μας πολιτική με απόλυτη διαφάνεια”.

    Ο Σεντένο προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα είναι “πολύ κάτω από το 3%” μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό είναι πολύ πιο κοντά στο επίπεδο του 2% που στοχεύει η ΕΚΤ.

    “Στοχεύουμε στον βασικό πληθωρισμό, αυτό είναι πολύ σημαντικό”, δήλωσε. “Και ο βασικός πληθωρισμός μειώνεται, αλλά στην πραγματικότητα μειώνεται ταχύτερα από την πορεία που είχε προς τα πάνω”.

    Και συμπλήρωσε ότι “οι δείκτες PMI, IFO για τη Γερμανία δεν ήταν πολύ καλοί”. “Η οικονομία επιβραδύνεται, ο πληθωρισμός μειώνεται”.

    Διαβάστε επίσης

    Άδωνις Γεωργιάδης: Θα ξεπεραστεί ο αυξημένος ετήσιος στόχος των 66.000 ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας

    Ο οδικός χάρτης για το νέο πακέτο μέτρων – Tι θα εφαρμοστεί και από πότε – Ποιοι ωφελούνται

    Χρήστος Σταϊκούρας: Το σχέδιο αναβάθμισης του ελληνικού σιδηροδρόμου



    ΣΧΟΛΙΑ