• Οικονομία

    Σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) μετονομάζεται ο ΟΑΕΔ- Υποχρεώσεις και δικαιώματα ανέργων


    Εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ σε όσους μακροχρόνια ανέργους άνω των 5 ετών συναινέσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης θα δοθεί σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις» που δόθηκε σε διαβούλευση.

    Με εισοδηματικά κριτήρια οι παροχές ενώ μπόνους το μισό επίδομα ανεργίας θα δίνεται στους επιδοτούμενους ανέργους που επιλέξουν να πάνε για δουλειά πριν λήξη η καταβολή του επιδόματος ανεργίας.

    Ειδικότερα ο νέος ΟΑΕΔ, που πλέον γίνεται ΔΥΠΑ θα προσφέρει στους ανέργους:

    • Σε αναζητούντα εργασία της παρ. 4 που καταρτίζει Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης χορηγείται εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ, εφόσον δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές. Η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά.
    • Σε περίπτωση που ο αναζητών εργασία προσληφθεί πριν τη λήξη της ανώτατης χρονικής διάρκειας του επιδόματος ανεργίας εξακολουθεί να λαμβάνει τις αντίστοιχες παροχές μειωμένες κατά το ήμισυ μέχρι τη λήξη της αντίστοιχης ανώτατης διάρκειας. Η παροχή αυτή δεν χορηγείται σε περίπτωση επαναπρόσληψης του αναζητούντος εργασία σε εργοδότη, στον οποίον είχε απασχοληθεί τα δύο έτη πριν την εγγραφή του στο Μητρώο ΔΥΠΑ.
    • Μετά την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης κάθε επίδομα, παροχή, βοήθημα ή διευκόλυνση που χορηγείται σύμφωνα με τη νομοθεσία σε ανέργους, χορηγείται σε αναζητούντες εργασία που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2021/2022 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα περιουσιακά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά δεν απαιτείται να συντρέχουν για όσους είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μέχρι 12 μήνες.

    Υποχρεώσεις ΔΥΠΑ προς αναζητούντες εργασία

    Η ΔΥΠΑ προσφέρει στους αναζητούντες εργασία που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ τις εξής παροχές και υπηρεσίες:

    α) καταβολή του επιδόματος ανεργίας των άρθρων 3 επ. ν. 1545/1985 και 14 επ. ν.δ. 2961/1954 (Α’ 197), του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου της περ. ΙΙΙ της υποπαρ. 1. της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) και της ενίσχυσης της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στις αντίστοιχες διατάξεις και στο παρόν κεφάλαιο,

    β) αναζήτηση και πρόταση θέσεων εργασίας, καθώς και προγραμμάτων και δράσεων κατάρτισης με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση δεξιοτήτων ή την επανειδίκευση του αναζητούντος εργασία, ιδίως αυτών που είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης του,

    γ) προώθηση εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού,

    δ) σύμπραξη στη σύνταξη και αναθεώρηση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης,

    ε) ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις παροχές που δικαιούνται και συνδέονται με την ιδιότητα του αναζητούντος εργασία ή του ανέργου και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας και

    στ) καταγραφή των αναζητούντων εργασία στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και βεβαίωση της εγγραφής και της παραμονής τους σ’ αυτό, καθώς και των προϋποθέσεων της παρ. 4 του άρθρου 18.

    Υποχρεώσεις αναζητούντων εργασία

    Η ενεργή αναζήτηση εργασίας όσων είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ εκπληρώνεται με τους εξής τρόπους, όπως αυτοί εξειδικεύονται από την απόφαση της παρ. 8 του άρθρου 45 και από το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης:

    α) αποδοχή προσφερόμενης θέσης εργασίας, εφόσον αυτή είναι σύμφωνη με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης,

    β) συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης που υποδεικνύονται από τη ΔΥΠΑ,

    γ) συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο, ιδίως κατά την κατάρτιση ή αναθεώρηση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης.

    Διαβάστε επίσης

    Οικονόμου: Μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ με σκοπό τον περιορισμό της ανεργίας

    Ρίχνουν 3 δισ. ευρώ στην αγορά για στέγαση εργαζομένων και ανέργων

    Υπ.Εργασίας: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 14-18 Μαρτίου



    ΣΧΟΛΙΑ