• Οικονομία

  Σαρωτικοί έλεγχοι για τα POS – Βγαίνουν στους δρόμους από σήμερα οι ελεγκτές της εφορίας

  Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

  Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ


  Μηδενική ανοχή και καμιά περίοδο χάριτος δεν δίνει εφορία στις επιχειρήσεις που θα πρέπει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα να διαθέτουν πως και να τα έχουν διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές.

  Από σήμερα το πρωί οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα βγουν στους δρόμους και θα ξεκινήσουν ένα μπαράζ ελέγχων για να διαπιστώσουν αν οι επιχειρήσεις δίνουν την δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιούν συναλλαγές και με κάρτα.

  Όσοι πιαστούν για… αδιαφορία θα έρθουν αντιμέτωποι με πολύ βαριά πρόστιμα. όσες υπόχρεες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματα τους ούτε έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό ραντεβού εντός Απριλίου, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που  είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

  Επίσης, από 1η Απριλίου, 35 κλάδοι λιανικής υποχρεώνονται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Όσοι υπόχρεοι δεν το έχουν πράξει, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση.

  Επικοινωνία της ΑΑΔΕ με όσους δήλωσαν ραντεβού τον Απρίλιο

  Από σήμερα η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε επικοινωνίες, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, με τις εν λόγω επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε αμέλεια, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

  Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή και συνεργασία με τους τεχνικούς και τις επιχειρήσεις προκειμένου να εντοπίζονται και να διορθώνονται τυχόν αρρυθμίες ή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη διαδικασία.

  Ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση 9 στις 10 επιχειρήσεις 

  Πάνω από 255.000 είναι οι επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι την 30η Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία.  Πρόκειται ουσιαστικά για το 90% των επιχειρήσεων, που είναι υπόχρεες διασύνδεσης.

  Πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση ξεπέρασαν τις 145.000, ενώ πάνω από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τη διασύνδεση των συστημάτων τους στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

  Σημειώνεται δε πως το υπολειπόμενο περίπου 10% των επιχειρήσεων αφορά σε:

  • εποχικές επιχειρήσεις, που έχουν περιθώριο να διασυνδεθούν μέχρι και την ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας τους,
  • επιχειρήσεις που ούτε έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα, αλλά ούτε προχώρησαν στον προγραμματισμό ραντεβού για τη διασύνδεση της ταμειακής τους μηχανής με το POS εντός Απριλίου και οι οποίες είναι πλέον αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων.

  Διαβάστε επίσης

  POS: Πάνω από 255.000 επιχειρήσεις διασυνδέθηκαν ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού

  Χατζηδάκης: 9 στις 10 επιχειρήσεις προχωρούν στη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

  Μόνο το 5,8% του ληξιπρόθεσμου χρέους είναι σε ρύθμιση – Αδιαφορούν για ένταξη σε δόσεις μεγάλοι οφειλέτες και όσοι χρωστούν έως 500 ευρώ  ΣΧΟΛΙΑ