• Οικονομία

    Ρωσία: Πλήρωσε σε ρούβλια κατόχους δύο ευρωομολόγων μετά το μπλόκο από ξένη τράπεζα

    • NewsRoom
    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

    Ντμίτρι Πεσκόφ


    Η Ρωσία ανακοίνωσε πως αναγκάστηκε να πληρώσει σε ρούβλια κατόχους δύο ευρωομολόγων εκφρασμένων σε δολάρια, με ωρίμανση το 2022 και το 2024, έπειτα από την απόφαση ξένης τράπεζας (το όνομα της οποίας δεν ανακοίνωσε) να απορρίψει διαταγή πληρωμής στα κουπόνια του χρέους, ύψους 639,2 εκατ. δολαρίων.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανέφερε πως η ξένη τράπεζα δεν επεξεργάστηκε την πληρωμή στην ονομαστική αξία του ευρωομολόγου που ωριμάζει το 2022.

    Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους ξένους κατόχους ευρωομολόγων να μετατρέψουν τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα, όταν αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε λογαριασμούς forex.

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το Κρεμλίνο ανέφερε πως η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί σε μια «τεχνητή κατάσταση χρεοκοπίας».

    Δεν υπάρχουν λόγοι για πραγματική χρεοκοπία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Όπως δήλωσε η  Ρωσία διαθέτει όλα τα αναγκαία κεφάλαια για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της, ωστόσο θα συνεχίσει να πληρώνει το εξωτερικό χρέος σε ρούβλια για όσο τα συναλλαγματικά της αποθέματα παραμένει μπλοκαρισμένα από τις δυτικές κυρώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ