• Οικονομία

    Ρύθμιση 120 δόσεων – Πώς μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον e- ΕΦΚΑ οι ασυνεπείς οφειλέτες

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Με συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν οι ασυνεπείς οφειλέτες του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

    Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες που θέλουν να αναβιώσουν την παλιότερη ρύθμισή τους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους πριν το 2019 και δεν ήταν συνεπείς στην καταβολή των υποχρεώσεων τους μετά το 2019, θα πρέπει να ρυθμίσουν τις νέες μόνο μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών.

    Στις προϋποθέσεις για την αναβίωση των 120 δόσεων αναφέρεται ρητά ότι «η αναβίωση των ρυθμίσεων περνάει από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβιώσεως, ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Το σχήμα αυτό καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση».

    Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνουν ανελλιπώς κάθε μήνα δύο δόσεις οφειλών μία των 120 δόσεων και μία των 24 δόσεων και  ασφαλώς τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Όπως επισημαίνει ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης στο «Mononews», απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβίωση των 120 δόσεων είναι να μην υπάρχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά το 2019. Σε διαφορετική περίπτωση η αναβίωση πραγματοποιείται μόνο εφόσον ενταχθούν στη πάγια ρύθμιση οφειλών σε έως 24 δόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΑΟ για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, την ρύθμιση των 120 δόσεων (Ν. 4611/2019) συνολικά έχασαν 277.608 οφειλέτες με ρυθμιζόμενο ποσό περίπου 3 δισ. ευρώ.

    Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή του σχετικού αιτήματος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. έως την 31η Ιουλίου 2023. Αυτοί οι οφειλέτες εφόσον έχουν νεότερες οφειλές θα πρέπει να ενταχθούν και στη ρύθμιση των 24 δόσεων. Οφειλέτες που δεν είχαν ενταχθεί παλαιότερα στις εν λόγω ρυθμίσεις ΔΕΝ μπορούν να ενταχθούν τώρα.

    Για την ενεργοποίηση τους απαιτείται η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε 2 μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις δύο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις. Οι λοιπές οφειλόμενες δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Επιπλέον προϋπόθεση προκειμένου να αναβιώσουν οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι η εξόφληση ή η υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων.

    Τρία βήματα για την αναβίωση

    Ο οφειλέτης θα πρέπει να:

    1.Υποβάλλει στην εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/e-ephka-elektroniko-aitema-exypereteses-kleisimo-ranteboy ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης και επιλέγει κατηγορία αιτήματος «Αναβίωση ρύθμισης ν. 5036/23».

    Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται ραντεβού, απλώς η διαδικασία υποβολής αιτήματος πραγματοποιείται μέσω της ίδιας εφαρμογής που χρησιμοποιείται για το κλείσιμο ηλεκτρονικού ραντεβού.

    1. Λαμβάνει ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία για την ολοκλήρωση του αιτήματος μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα.
    2. Καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης με χρήση Ταυτότητας Οφειλέτη ή Κωδικό Πληρωμής σε περίπτωση αναβίωσης ρύθμισης Covid.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης η υπηρεσία θα τις εντάξει σε πάγια ρύθμιση ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου που αφορούν. Στην περίπτωση αυτή η καταβολή δόσεων για την υπαγωγή σε κάθε ρύθμιση ή την αναβίωση γίνεται με ξεχωριστό Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής μέσω Τράπεζας (RF) που θα γνωστοποιείται στον οφειλέτη μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα.

    Διαβάστε επίσης

    Ασφαλιστικές εισφορές: Νέα παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τις 120 δόσεις

    Με ένα κλικ η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας



    ΣΧΟΛΙΑ