• Οικονομία

    Reuters: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ επιθυμούν τον γρήγορο τερματισμό των αγορών ομολόγων

    • NewsRoom
    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιθυμούν να τερματίσουν το συντομότερο δυνατό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να αυξήσουν τα επιτόκια το συντομότερο δυνατό τον Ιούλιο, αλλά σίγουρα όχι αργότερα από τον Σεπτέμβριο, δήλωσαν στο Reuters εννέα πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις της ΕΚΤ.

    Η ΕΚΤ έχει αφαιρέσει τα κίνητρα με τον πιο αργό ρυθμό φέτος, αλλά η αύξηση του πληθωρισμού ασκεί τώρα πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να τερματίσουν το σχεδόν δεκαετές πείραμά τους με την αντισυμβατική στήριξη.

    Το μεγάλο εμπόδιο μέχρι στιγμής ήταν ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις εξακολουθούσαν να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, αλλά οι νέες εκτιμήσεις που μοιράστηκαν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη συνεδρίαση της 14ης Απριλίου έδειχναν ότι ακόμη και το 2024 ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο, ανέφεραν αρκετές από τις πηγές.

    “Ήταν λίγο πάνω από το 2%, οπότε κατά τη δική μου ερμηνεία όλα τα κριτήρια για την αύξηση των επιτοκίων έχουν πλέον εκπληρωθεί”, δήλωσε μία από τις πηγές, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επικρίνουν εδώ και καιρό την ΕΚΤ για υποεκτίμηση του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 7,5% τον περασμένο μήνα, και θεωρούν ότι η νέα πρόβλεψη είναι ένα βήμα προς την αναγνώριση της πραγματικότητας.

    “Όταν ο (επικεφαλής οικονομολόγος) Φίλιπ (Λέιν) παρουσίασε τους αριθμούς, οι άνθρωποι πραγματικά χειροκρότησαν”, δήλωσε άλλη πηγή.

    Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Δεν έχουν κατατεθεί ακόμη προτάσεις πολιτικής και η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ απέχει ακόμη πάνω από ένα μήνα, στις 9 Ιουνίου.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αγορές ομολόγων θα πρέπει να τερματιστούν στις αρχές του τρίτου τριμήνου και ότι είναι πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων φέτος.

    Σχεδόν όλες οι πηγές δήλωσαν ότι βλέπουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος, αλλά ορισμένες υποστήριξαν ότι είναι πιθανή και μια τρίτη, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς οι αγορές θα αφομοιώσουν τις κινήσεις της.

    Οι αγορές τιμολογούν περίπου 85 μονάδες βάσης για αυξήσεις φέτος, άρα περισσότερες από τρεις κινήσεις 25 μονάδων βάσης, οι οποίες θα επαναφέρουν το μείον 0,5% επιτόκιο καταθέσεων σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2014.

    Η απεμπλοκή των κινήτρων, η ΕΚΤ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι απλώς ομαλοποιεί την πολιτική της, είναι μια αόριστη έννοια χωρίς καθορισμένες παραμέτρους.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που μίλησαν στο Reuters, ωστόσο, δήλωσαν ότι ομαλοποίηση θα πρέπει να σημαίνει επιστροφή στο ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο ούτε τονώνει ούτε συγκρατεί την ανάπτυξη.

    Το τοποθετούν γύρω στο 1% έως 1,25%, δηλαδή 150 έως 175 μονάδες βάσης πάνω από το τρέχον επιτόκιο.

    “Το να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του 2023 θα μπορούσε να είναι λογικό”, δήλωσε μια πέμπτη πηγή.

    Τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν, ωστόσο, μόνο όταν ολοκληρωθούν οι αγορές ομολόγων και και οι 9 υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί στις 30 Ιουνίου ή την 1η Ιουλίου.

    Αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ θα ήταν σε θέση μέχρι τη συνεδρίασή της στις 21 Ιουλίου να αυξήσει τα επιτόκια.

    “Εκτός αν οι προοπτικές αλλάξουν δραματικά, θα πήγαινα για τον Ιούλιο”, δήλωσε μια τρίτη πηγή.

    Ορισμένες από τις πηγές, ωστόσο, δήλωσαν ότι εξακολουθούν να προτιμούν να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, εν μέρει επειδή οι νέες προβλέψεις θα είναι διαθέσιμες μέχρι τότε και εν μέρει για να αποφευχθεί μια σημαντική κίνηση πολιτικής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ρευστότητα είναι χαμηλότερη.

    Η ΕΚΤ αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια το 2011, την παραμονή της κρίσης χρέους στην ΕΕ, μια κίνηση που σήμερα θεωρείται ευρέως ως το μεγαλύτερο λάθος της πολιτικής της μέχρι σήμερα.

    “Η μνήμη αυτής της κίνησης εξακολουθεί να μας στοιχειώνει”, δήλωσε μια τέταρτη πηγή. “Κάποιοι φοβούνται ότι θα κάνουν ένα παρόμοιο λάθος”.

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να σφίξει  (σ.σ. τη νομισματική πολιτική της) ακόμη πιο γρήγορα. Οι αγορές βλέπουν “σύσφιξη” ύψους σχεδόν 250 μονάδων βάσης φέτος, με αυξήσεις 50 μονάδων βάσης να αναμένονται σε ορισμένες συνεδριάσεις.

    Όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ τόνισαν, ωστόσο, ότι οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά μέχρι τότε, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μόνιμη απειλή για την εμπιστοσύνη και η πανδημία COVID-19 επίσης δεν έχει τελειώσει.

    Ορισμένοι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι μια τεχνική ύφεση, ή δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, είναι πιθανή φέτος, αλλά το σύνολο του έτους θα εξακολουθεί να είναι θετικό.

    Διαβάστε επίσης

    Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Ίσως περικόψουμε περισσότερο τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη

    Σε νέα άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ