• Οικονομία

    Reuters: Οι Έλληνες παίρνουν το «πάνω χέρι» από τη Ρώμη στη μάχη των ομολόγων

    • NewsRoom
    Ελληνική σημαία πάνω σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ


    Λιγότερο από δέκα χρόνια πριν θεωρείτο χαμένη. Φέτος, όμως, η Ελλάδα είναι η αγορά ομολόγων με την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη, απολαμβάνοντας εισροές από επενδυτές που έχουν απογοητευτεί από τη συρρίκνωση των αποδόσεων σε άλλες αγορές του πλανήτη και τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο στην Ιταλία, την άλλη χώρα της Ευρωζώνης που προσφέρει υψηλές αποδόσεις.

    Εννέα χρόνια μετά την οικονομική της κατάρρευση και την αναδιάρθρωση του χρέους της, οι οδυνηρές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, σημειώνει σε σημερινό δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

    Τον Ιούνιο, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μέσω 5ετών τίτλων μειώθηκε κάτω από εκείνο της Ιταλίας, για πρώτη φορά από το 2008, κάτι που είναι αξιοσημείωτο, όπως επισημαίνεται, δεδομένου ότι η Ιταλία έχει επενδυτική διαβάθμιση, τέσσερις βαθμίδες πάνω από της Ελλάδας, στο Baa3/BBB/BBB.

    Με B1/B+/BB-, η Ελλάδα κατατάσσεται σε «κερδοσκοπική βαθμίδα», όπερ σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνεται σε πολλούς παγκόσμιους δείκτες που παρακολουθούν οι επενδυτές. Ενώ, όμως, αυτό σήμαινε πως η Ελλάδα λειτουργούσε ως πόλος έλξης για τα hedge funds και τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών, τώρα φαίνεται ότι έχει αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής στην κανονικότητα.

    «Προτιμούμε τα ελληνικά ομόλογα από τα ιταλικά», λέει ο Nick Wall, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Merian Global Investors, ο οποίος τοποθετήθηκε σε ελληνικά ομόλογα τον Μάιο του 2017 μετά την εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας.

    Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι

    Το εντυπωσιακό ράλι των ομολόγων παγκοσμίως, το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πάρουν και πάλι μέτρα τόνωσης της οικονομίας, οδηγεί χαμηλότερα τις αποδόσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της νότιας Ευρώπης, όπου το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έχει υποχωρήσει κάτω του 0,4%. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλα τα προβλήματα της Ιταλίας, οι αποδόσεις των ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου μπορεί σύντομα να υποχωρήσουν κάτω από το 2%.

    «Όλοι αναζητούν απελπισμένα ένα αφήγημα καλών αποδόσεων», δήλωσε ο Γουόλ, προσθέτοντας: «Αν υπάρχει μία ευκαιρία να πάρει κάποια βραχυπρόθεσμη θετική απόδοση, ο κόσμος θα την πάρει», πρόσθεσε. Το επασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά, που είναι ασφαλή καταφύγια, έχει μειωθεί εντωμεταξύ φέτος κατά 156 μονάδες βάσης (1,56 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ το spread των ιταλικών ομολόγων έχει μειωθεί μόνο 36 μονάδες βάσης.

    «Αν και σε κάποιο βαθμό αυτό οφείλεται στην επιδίωξη για αποδόσεις, πολλοί σημειώνουν ότι το εύρος της κίνησης αφορά στην πραγματικότητα την άνοδο της Ελλάδας και την πτώση της Ιταλίας, η οποία κινδυνεύει να χάσει το στάτους της επενδυτικής διαβάθμισης, εφόσον επιδεινωθούν οι πολιτικές και το χρέος της», σημειώνει το δημοσίευμα.

    «Ο άλλος παράγοντας είναι το ευρώ», προσθέτει το δημοσίευμα. «Η Ελλάδα ξεπέρασε τον τρόμο της εξόδου της το 2012, όταν έφτασε κοντά στο να φύγει από την Ευρωζώνη. Ορισμένοι φοβούνται ότι η Ιταλία κινείται τώρα σε αυτό τον δρόμο, καθώς Ιταλοί πολιτικοί έχουν αρχίσει να μιλούν για ένα ψευδονόμισμα που ονομάζεται μίνι BOTs και συγκρούεται με τις Αρχές της ΕΕ για την αύξηση του χρέους της. Ο κίνδυνος αυτός αντανακλάται στα ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ιταλίας (CDS)».

    Η αρθρογράφος του εν λόγω δημοσιεύματος εκτιμά επίσης ότι «το φιλικό προς την αγορά κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να αναλάβει την εξουσία τον Ιούλιο μετά τη νίκη της επί του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές που έγιναν τον Μάιο» και ότι «τo αποτέλεσμα αυτό ώθησε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κάτω από το 3% για πρώτη φορά».

    Στο άρθρο καταγράφεται ακόμα η δήλωση του Said Haidar, επικεφαλής για τις επενδύσεις στην εταιρεία Haidar Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος αναμένει ότι θα κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα έως τη λήξη, προβλέποντας ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν έναντι των υπόλοιπων (ομολόγων) της Ευρώπης».



    ΣΧΟΛΙΑ