• Οικονομία

    Ρεκόρ προσφορών για το νέο 10ετές: Πάνω από €25 δισ. οι προσφορές, υποχωρεί το επιτόκιο (upd)

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Σε επίπεδο ρεκόρ, όπως αναμενόταν, διαμορφώνεται η ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

    Λίγο πριν κλείσει η έκδοση, η ζήτηση είχε ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα, το επιτόκιο, το οποίο είχε ξεκινήσει από τις 110 μονάδες βάσης συν το midswap που είναι αρνητικό (-0,2066%) υποχωρούσε στις 100 μονάδες βάσης συν το midswap, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς που προέβλεπαν ότι η σημερινή έκδοση θα είναι ιστορική για την ελληνική οικονομία λόγω ακριβώς του χαμηλού επιπέδου στο οποίο θα διαμορφωθεί το τελικό επιτόκιο.

    Πρόκειται για την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο 2021, με το ομόλογο να λήγει τον Ιούνιο του 2031. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση, εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο θα «σηκώσει» 2,5-3 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα, ενόψει της πανδημίας και του φόβου για 3ο κύμα της υγειονομικής κρίσης.

    Όπως σημείωνε νωρίτερα το mononews.gr, η Αθήνα θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως πέραν από τη βελτίωση της καμπύλης αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, όπως και οι χώρες που έχουν τοποθετηθεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα. Στην ουσία ο ΟΔΔΗΧ θέλει να δώσει το στίγμα στις αγορές ότι αποτελεί παγκόσμια… πρωτοτυπία μια χώρα που μπορεί να δανειστεί με επιτόκια κάτω από το 1% να μην εντάσσεται σε επενδυτική βαθμίδα.

    Να σημειωθεί πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του οικονομικού επιτελείου υπολογίζεται στα 8-12 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές εντός του τρέχοντος έτους.

    Την έκδοση «τρέχουν» οι: Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

    Διαβάστε επίσης:

    Το «στοίχημα» της εξόδου στις αγορές

    Γιατί η έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς θα γίνει ανάρπαστη



    ΣΧΟΛΙΑ