• Οικονομία

    Ρεκόρ απολύσεων τον Ιανουάριο του 2019

    apoliseis


    Αρνητικό ρεκόρ κατά 22.333 θέσεις εργασίας καταγράφηκε στο ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων τον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 157.141, ενώ οι αποχωρήσεις σε 179.474, εκ των οποίων οι 72.413 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 107.061 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή ολοκλήρωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Αναλυτικότερα, η εστίαση είχε το χειρότερο ισοζύγιο με 11.433 περισσότερες απολύσεις – παραιτήσεις από προσλήψεις, ενώ ακολουθούν το λιανικό εμπόριο με μείον 4.511 θέσεις, οι δραστηριότητες απασχόλησης (-3.658) οι διοικητικές δραστηριότητες γραφείου (-3.234) και τα καταλύματα (-1.941). Στον αντίποδα το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο εμφανίζει η εκπαίδευση.

    Ισοζύγιο ροών του Ιανουαρίου των τελευταίων ετών, που απεικονίζει τις νέες θέσεις εργασίας

    Την επίδραση της εποχικότητας των συγκεκριμένων επαγγελμάτων καταδεικνύει το γεγονός ότι το ισοζύγιο της πρώτης εβδομάδας του έτους ήταν αρνητικό κατά 37.153 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων είναι διαχρονικά αρνητικό, καθώς από το 2001 το πρόσημο είναι αρνητικό εκτός από το 2014.

    Σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο οι απώλειες είναι αυξημένες κατά 5.791 θέσεις, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας είναι 46,76% πλήρους απασχόλησης, 41,44% μερικής απασχόλησης και 11,8% εκ περιτροπής εργασία.

    Σε ετήσια βάση, Ιανουάριος 2019 και Ιανουάριος 2018, προκύπτει αρνητική επίδοση κατά 5.791 θέσεις εργασίας, για τον Ιανουάριο 2019 (αρνητικό ισοζύγιο 22.333 θέσεων εργασίας), έναντι αρνητικού ισοζυγίου(16.542) τον Ιανουάριο του 2018.

    Πίνακας που συγκρίνει τα στοιχεία των απολύσεων-αποχωρήσεων για τον Ιανουάριο των τελευταίων ετών

    Διασταύρωσαν τα ξίφη τους

    Τα αρνητικά στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» ήταν η αιτία αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, επισήμανε ότι πρόκειται για την δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το 2013, με 22.333 χαμένες θέσεις απασχόλησης και τη μερική απασχόληση στο 53,24% στις νέες προσλήψεις οδηγήθηκε τον Ιανουάριο η αγορά εργασίας.

    «Δυστυχώς, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας το 2015, μοιραία ανέτρεψε την ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας που οφειλόταν σε τολμηρές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα, οι κυβερνητικές αστοχίες, η οικονομική αβεβαιότητα, η υπερφορολόγηση και οι υψηλές εισφορές συντελούν ώστε η αποκλιμάκωση της ανεργίας να γίνεται με χαμηλούς ρυθμούς (αναμένεται να κλείσει το 2018 σε ποσοστό κοντά στο 19,5%, ενώ θα έπρεπε -σύμφωνα με το ΜΠΔΣ- να κλείσει στο 15%). Αλλά ακόμη και αυτή η αργή αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με χαμηλούς μισθούς (1 στους 3 αμείβεται με μισθό 319 ευρώ) και με διαρροή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων νέων, φαινόμενο που εντάθηκε τα 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

    Το υπουργείο Εργασίας σηκώνοντας το γάντι, επισήμανε ότι ο κ. Βρούτσης, «Ξέχασε ότι τα τρία τελευταία χρόνια το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», κατέγραψε τις υψηλότερες θετικές επιδόσεις του από το 2001».

    Επίσης συμπλήρωσε ότι, το ποσοστό ανεργίας που η ΝΔ εκτίναξε, έχει καταγράψει μείωση της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων. Οι μισθοί που καταγγέλλει ο κ. Βρούτσης είναι δημιούργημα της ΝΔ. Σήμερα, είναι η παρούσα κυβέρνηση που αύξησε τον κατώτατο μισθό και κατάργησε τον υποκατώτατο ενώ επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατώτατος μισθός: Εγκύκλιος με οδηγίες από το Υπ. Εργασίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας 110.000 επιχειρήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αχτσιόγλου: Τριετίες, μισθός κοινωφελούς εργασίας και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών οι επόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις



    ΣΧΟΛΙΑ