• Οικονομία

    Προβληματισμός για την τετραπλή πληρωμή φόρων σε 30 μέρες – Το σενάριο για τον ΕΝΦΙΑ

    Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης για τα κορονοχρέη – Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν τους επόμενους μήνες εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς θα κληθούν να καταβάλουν το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

    Ωστόσο, ο πλέον βαρύς μήνας του έτους αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τέσσερις δόσεις φόρων!

    Με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ να δείχνουν ότι κάθε μήνα χιλιάδες πολίτες αφήνουν απλήρωτα χρέη, εκτοξεύοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο πάνω από τα 109 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί ότι οι φορολογούμενοι δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

    Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως όσοι μπουν στο Taxisnet και καταθέσουν τη δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) και δυο εβδομάδες αργότερα να καταβληθεί και η προγραμματισμένη δόση Σεπτεμβρίου.

    Έως το τέλος του ίδιου μήνα, όμως, θα πρέπει να καταβληθεί και η 1η δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου αναμένεται να εκδοθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Οι σκέψεις για τον ΕΝΦΙΑ

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το σενάριο να δώσει μια σημαντική ανάσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, δίνοντας την ευκαιρία πληρωμής της δόσης Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση ΕΝΦΙΑ, αφού θα λήγει και η 2η δόση του φόρου ακινήτων.

    Ο προβληματισμός του Υπουργείου Οικονομικών εντείνεται, καθώς έως τις 30 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβληθεί και η 4η δόση του φόρου εισοδήματος.

    Φαίνεται πως στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να βρουν τα χρήματα μέσα σε διάστημα μόλις 60 ημερών, για να καταβάλουν 6 μηνιαίες δόσεις φόρων, δηλαδή:

    -Έως τέλος Σεπτεμβρίου:

    Φόρος εισοδήματος: δόση Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου

    -Έως τέλος Οκτωβρίου

    ΕΝΦΙΑ: δόση Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και

    Φόρος εισοδήματος : δόση Οκτωβρίου

    Μόνη λύση για τους περισσότερους φαίνεται πως είναι η ρύθμιση των οφειλών με την πάγια ρύθμιση της εφορίας σε 12 ή 24 δόσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Πρωτογενές έλλειμμα €9 δισ. έως τον Ιούλιο – Μεγάλη τρύπα στα έσοδα
    ΕΡΓΑΝΗ: Πώς θα υποβληθούν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών της βόρειας Εύβοιας
    Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές: Ανοίγει η πλατφόρμα – Η διαδικασία για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις και το ύψος των ενισχύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ