• Οικονομία

    Προθεσμία 10 ημερών για τη δήλωση επιταγών – Πότε θα σφραγίζονται

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Χαρίκλεια Απαλαγάκη

    Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ΓΓ Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών


    Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα πρέπει να δηλωθούν οι επιταγές και οι συναλλαγματικές που έχουν στα χέρια τους οι πληττόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

    Έως εκείνη την ημερομηνία, δεν θα επιτρέπεται η εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των αξιογράφων.

    Το χρονικό διάστημα από 15.2.2021 (η ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων) έως και την 22.2.2021 δεν θα λαμβάνεται υπόψη, δηλαδή αναστέλλεται ο χρόνος για την εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των επιταγών και των συναλλαγματικών.

    Επισημαίνεται πως μετά την 22α Φεβρουαρίου δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε δήλωση και από τις 23 του μηνός τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η δήλωση, θα εμφανίζονται, θα πληρώνονται ή θα σφραγίζονται κανονικά.

    Αν οι επιχειρήσεις – που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ – επιθυμούν να πληρώσουν εμπροθέσμως τις επιταγές που έχουν στα χέρια τους (ακόμη και πριν από την 22 Φεβρουαρίου 2021), θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια Τράπεζα.

    Σε περίπτωση που έχουν σφραγιστεί ή διαμαρτυρηθεί επιταγές τη χρονική περίοδο από τις 2 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα που εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης, δεν θα καταχωρούνται στα αρχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Διευκρινήσεις για την αναστολή των προθεσμιών για επιταγές, συναλλαγματικές και γραμμάτια

    Ποιοι ΚΑΔ δικαιούνται παράταση πληρωμής στις επιταγές



    ΣΧΟΛΙΑ