• Οικονομία

    Προσοχή στις παγίδες του Ε3 – Τι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι σύζυγοι

    • NewsRoom


    Μετά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε1, σειρά παίρνει και υποβολή της δήλωσης Ε3, που αφορά στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι πολίτες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υφίστανται σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο, ιδιαίτερα για τα παντρεμένα ζευγάρια, αφού για τη δήλωση Ε3 θα πρέπει να εισέλθουν στο σύστημα με ξεχωριστούς κωδικούς, σε αντίθεση με τη δήλωση Ε1.

    Για τον/την σύζυγο, που δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας και επιθυμεί να υποβάλλει τη δήλωση Ε3, ισχύει ότι θα πρέπει να μπει στο Taxisnet με τους δικούς του/της κωδικούς, και όχι με τα στοιχεία του υπόχρεου συζύγου.

    Κατά τη διαδικασία υποβολής δήλωσης Ε3, όποιος από τους δύο συζύγους κάνει τη δήλωση πρώτος, θα πρέπει ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει και την έγγαμη σχέση με τον άλλο σύζυγο.

    Σημειώνεται ότι, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι υποχρεωτικό να κατατεθεί πρώτα το Ε3 και στη συνέχεια το Ε1. Η οδηγία έρχεται από τους φοροτεχνικούς, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι, όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής του Ε3, θα πρέπει αυτό να κατατίθεται πριν από την οριστική υποβολή του εντύπου Ε1 για τη φορολογία εισοδήματος, ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικό.

    Διευκρινίζεται ότι, μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή του εντύπου Ε1, ο φορολογούμενος μπορεί να εισέρχεται στο έντυπο Ε3 και να το τροποποιεί όσες φορές επιθυμεί. Αντιθέτως, όταν οριστικοποιηθεί το Ε1, δεν μπορεί να τροποποιηθεί περαιτέρω το Ε3.

    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος στο έντυπο Ε3, μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλει ηλεκτρονικά τροποποιητική – συμπληρωματική δήλωση.

    Τα βήματα για την υποβολή του Ε3

    Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο αρχείο του Μητρώου, εμφανίζονται προ- συμπληρωμένα:

    • Η Δ.Ο.Υ. υποβολής
    • Η διαχειριστική περίοδος
    • Η κατηγορία βιβλίων, εφόσον τηρούνται βιβλία και ο κωδικός αριθμός κύριας δραστηριότητας (ΚΑΔ)

    Στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3, επιπλέον, προ-συμπληρώνονται αντίστοιχα τρία (3) πεδία, που περιλαμβάνουν:

    • Την ημερομηνία πρώτης έναρξης
    • Την ημερομηνία έναρξης, η οποία ισχύει κατά το τρέχον φορολογικό έτος (με την προϋπόθεση δηλαδή ότι δεν έχει προηγηθεί διακοπή εργασιών πριν το φορολογικό έτος 2018)
    • Την ημερομηνία διακοπής εργασιών, εφόσον αυτή πραγματοποιήθηκε εντός του φορολογικού έτους 2018

    Διευκρινίζεται ότι τα προ-συμπληρωμένα στοιχεία στη φορολογική δήλωση Ε3 τροποποιούνται, εφόσον προηγηθεί ενημέρωση του μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

    Πώς μπορείτε να αλλάξετε το ΚΑΔ

    Σε περίπτωση που στο έντυπο Ε3 εμφανίζεται παλαιός ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας, ο οποίος δεν έχει αντιστοιχηθεί με νέο ΚΑΔ, εμφανίζεται μήνυμα στον αντίστοιχο πίνακα, όπου ενημερώνεται για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει.

    Ο φορολογούμενος μπορεί να αποθηκεύσει προσωρινά το Ε3, να προβεί στη διαδικασία αντιστοίχισης, μέσω εφαρμογής που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και σε σύντομο χρονικό διάστημα (μίας ή δύο ημερών) να συνεχίσει την υποβολή του Ε3 με το νέο ΚΑΔ.

    Επισημαίνεται ότι, εάν δεν γίνει η αντιστοίχιση, ο φορολογούμενος δεν μπορεί να υποβάλει το Ε3 με τον παλαιό ΚΑΔ και εμφανίζεται σχετικό μήνυμα λάθους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η υπερφορολόγηση έφερε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μαραθώνιος» για τους φορολογουμένους: Οι υποχρεώσεις σας έως το τέλος του μήνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ για τους φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά της Εφορίας: Πόσοι πληρώνουν επιπλέον φόρο 519 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ