• Οικονομία

    Προϋπολογισμός: Στα €6 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Πρωτογενές πλεόνασμα 6,08 δισ. ευρώ δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 10μηνο του 2023, όταν ο στόχος είχε τεθεί στα 5,6 δισ. ευρώ και την ίδια περίοδο πέρυσι είχε διαμορφωθεί σε πρωτογενές έλλειμμα 350 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στα 50,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 33 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

    Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

    • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 19,58 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 2 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 5,8 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 8 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,23 δις. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1 εκατ. ευρώ.
    • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 16,93 δις ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 15 εκατ. ευρώ.

    Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 464 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 548 εκατ. ευρώ.

    Ως αξιοσημείωτες πληρωμές μπορούν να αναφερθούν: η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 786 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Market Pass και της επέκτασης αυτού, η απόδοση προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 367 εκατ. ευρώ των υπερκερδών παραγωγών ενέργειας, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, καθώς και οι φετινές πληρωμές επιδότησης Diesel θέρμανσης ύψους 100 εκατ. ευρώ. Όλες οι προαναφερθείσες πληρωμές καλύφθηκαν με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό για προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (πιστώσεις υπό κατανομή).

    Διαβάστε επίσης:

    Επτά παρεμβάσεις για την στήριξη των εισοδημάτων μέσα στον Δεκέμβριο

    Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ανατροπή με το τεκμαρτό εισόδημα και πότε δεν ισχύει – Τι λένε τα 988 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση

    Συντάξεις: Οι 8 τυχερές κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να αποχωρήσουν πριν τα 62



    ΣΧΟΛΙΑ