• Οικονομία

    Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα δείχνει ο προϋπολογισμός – Η επιστολή της Κομισιόν και τα νέα μέτρα για τη βενζίνη

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Ανατροπή στους υπολογισμούς για τη νέα παρέμβαση που σχεδιάζεται για τις τιμές της βενζίνης φέρνει η πορεία του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο δεν υπήρξε υπεραπόδοση στα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά καταγράφηκε σημαντική μείωση, κάτι που μπορεί να αποδοθεί στον περιορισμό της κατανάλωσης.

    Συγκεκριμένα, στο πρώτο τετράμηνο του έτους η μείωση των εσόδων από τον ΕΦΚ ήταν 112 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 108 εκατ. αφορούν τα καύσιμα, ενώ η μείωση των εσόδων μόνο τον Απρίλιο άγγιξε τα 45 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για μια εξέλιξη που αλλάξει τους σχεδιασμούς, καθώς η επιστολή της Κομισιόν που διανεμήθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας καλούσε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην προχωρούν σε μειώσεις έμμεσων φόρων, όπως είναι ο ΕΦΚ ή ο ΦΠΑ στα καύσιμα (ως μέτρο που καλύπτει το σύνολο της κοινωνίας, δηλαδή και τους έχοντες), αλλά σε στοχευμένες παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτούνται από τις υπεραποδόσεις των εν λόγω φόρων.

    Πολύ διαφορετική, όμως, είναι η εικόνα στον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα καύσιμα. Εκεί καταγράφεται αύξηση των εσόδων πάνω από τους στόχους, το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου κατά σχεδόν 113 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός στόχος των εσόδων από τον ΦΠΑ στα καύσιμα άγγιζε τα 633 εκατ. ευρώ και τελικά εισπράχθηκε 746 εκατ. ευρώ.

    Αύξηση των φορολογικών εσόδων

    Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,748 δισ. ευρώ ή 12,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προσθέτει πόρους στον κρατικό «κορβανά» για τη δημιουργία ενός επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας.

    Τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 16,04 δις ευρώ, με την υπερεκτέλεση να οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθησαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022 καθώς και στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

    Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

    · Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 6.615 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 755 εκατ. ευρώ.

    · Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 2.042 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 112 εκατ. ευρώ.

    · Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 541 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 18 εκατ. ευρώ.

    · Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4.354 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 409 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό €800 εκατ. τα νέα μέτρα για τα καύσιμα



    ΣΧΟΛΙΑ