• Οικονομία

    Ξεκινάνε οι αυξήσεις στις χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας- Τι ισχύει αναλυτικά

    • NewsRoom


    Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά το σύστημα χρέωσης για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζα από αυτήν εκ της οποίας λαμβάνονται τα χρήματα.

    Στην απόφαση αυτή οδήγησε το υψηλό κόστος λειτουργίας των ΑΤΜ, όπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, που αναγκάζει τις τράπεζες να χρεώνουν προμήθεια σε όσους δεν είναι πελάτες τους και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ τους.

    Επιπλέον, η χρέωση της ανάληψης μετρητών από άλλη τράπεζα αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για την ευρύτερη χρήση των καρτών ως μέθοδο πληρωμής, καθώς έχει καταστεί φανερό ότι όλα οδηγούν πλέον προς την όλο και εντονότερη επικράτηση του «πλαστικού χρήματος».

    Η παρότρυνση για τη χρήση των καρτών στις πληρωμές βασίζεται σε σημαντικά οικονομικά επιχειρήματα, καθώς αποτελεί πλέον τον πιο φθηνό τρόπο συναλλαγών, ενώ συμβάλλει σημαντικά και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Για το σκοπό άλλωστε, εφαρμόζονται και φορολογικά κίνητρα.

    Για όσους, παρ’ όλα αυτά, επιμένουν στην χρήση των μετρητών, θα πρέπει στο εξής να πραγματοποιούν αναλήψεις μόνο από ΑΤΜ της τράπεζας, όπου έχουν τα χρήματά τους, προκειμένου να αποφεύγουν τις νέες, αυξημένες χρεώσεις της υπηρεσίας ανάληψης μετρητών.

    H προσαρμογή των προμηθειών που χρεώνονται για την ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα και γίνεται ξεχωριστά από κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ανάλογα με τη διάρθρωση του δικτύου του και την επιχειρηματική του πολιτική.

    Κάθε τράπεζα, ουσιαστικά, προσαρμόζει την τιμολογιακή της πολιτική στους κανονισμούς της Ε.Ε, που προβλέπουν ότι όλοι οι κάτοχοι καρτών, Έλληνες και ξένοι, πρέπει να πληρώνουν το ίδιο όταν πραγματοποιούν συναλλαγές από το ΑΤΜ ενός πιστωτικού ιδρύματος, που δεν είναι όμως ο εκδότης της κάρτας τους.

    Όπως επισημαίνεται από τραπεζικά στελέχη, ο πελάτης δεν επηρεάζεται καθόλου, εφόσον επιλέγει το ΑΤΜ της δικής του τράπεζας. Εύλογα, κάθε τράπεζα έχει άλλη τιμολόγηση. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, όπως τονίζεται από αρμόδια τραπεζικά στελέχη, ότι οι όλο και συχνότεροι πλέον βανδαλισμοί αποτελούν μια από τις αιτίες του αυξημένου κόστους συντήρησης των ATM.



    ΣΧΟΛΙΑ