• Οικονομία

    Πράσινο φως από ESM για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

    • NewsRoom
    ΕSM

    Klaus Regling-Επικεφαλής European Stability Mechanism (ESM)


    Την θετική έγκριση του ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Με την απόφασή τους, οι Ευρωπαίοι δανειστές δέχθηκαν να μην ισχύσει η συμφωνία που απαιτούσε η Ελλάδα να προχωρήσει σε ανάλογη πρόωρη εξόφληση των δανείων της προς τον ESM και το ΕΤΧΣ σε περίπτωση που θελήσει να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.  Όπως ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, η προεξόφληση μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ESM, καθώς  θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα πρέπει να εκληφθεί ως μία θετική κίνηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, πρόσθεσε.

    Το “πράσινο φως” δόθηκε σήμερα το πρωί κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ESM σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών. Ο ESM έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος ανάλογης κίνησης για τα δάνεια με την ΕΕ αφού έχουν επιτόκιο πολύ πιο χαμηλό από αυτό που επιτυγχάνει η χώρα από τις αγορές.

    Με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ,  βελτιώνεται η εικόνα του ελληνικού χρέους, ενώ βοηθά και τον στόχο της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, ώστε να υποστηρίξει περαιτέρω την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

    Η Ελληνική πλευρά είχε απευθύνει σχετικό αίτημα προς το ESM τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ στόχος είναι να λήξει η αποπληρωμή εντός του 2019.

    Η κίνηση καλύπτει το ποσό της πρόωρης αποπληρωμής αντιστοιχεί στις δαπάνες που θα έπρεπε να γίνουν έως και τον Ιανουάριο του 2021. Μειώνει το υπόλοιπο του δανείου με το ΔΝΤ σε 4,554 δισ. SDR ή 5,647 δισ. ευρώ (από 6,735 δισ. SDR σήμερα) και το επιτόκιο σε 1,91% (έναντι επιτοκίου 4,91% του δανείου που αποπληρώνεται) και έχει καθαρό όφελος 33 εκατ. ευρώ.

    Η ανακοίνωση του ESM

    Στην ανακοίνωσή του ο ESM αναφέρει ότι σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου τα μέλη του “συμφώνησαν σήμερα να παραιτηθούν (waive) από την υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων ESM/EFSF σε σχέση με μερική πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ από την Ελλάδα”

    Εξηγεί ότι στο πλαίσιο των δανειακών συμφωνιών με την Ελλάδα, μετά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, το αναλογικό ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής που παρέχεται στο πλαίσιο των εν λόγω δανείων του ESM και του EFSF καθίσταται άμεσα οφειλόμενο και πληρωτέο. Κατά συνέπεια η σημερινή παραίτηση από το εν λόγω δικαίωμα εκ μέρους του ESM/EFSF σημαίνει ότι η Ελλάδα “δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή”

    “Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ESM. Εξοικονομεί πόρους καθώς η Ελλάδα μπορεί τώρα να καλύψει τις ανάγκες της από την αγορά με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να επιστραφεί στο ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα πρέπει να εκληφθεί ως μία θετική κίνηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτά τα οφέλη μπορούσαν να υλοποιηθούν μόνο εάν ο ESM και ο EFSF παραιτούνταν από τα δικαιώματα πρόωρης εξόφλησης (όπως συνέβη), ενώ βελτιώνουν τη θέση του EFSF και του ESM ως οι κύριοι πιστωτές της Ελλάδας “, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM και ο CEO του EFSF Klaus Regling.

    Ο ESM υπενθυμίζει ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε επίσημες αιτήσεις για την πρόωρη εξόφληση μέρους των εκκρεμών δανείων του προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 2,7 δισ. Ευρώ. Τα έγγραφα δανεισμού EFSF και ESM περιέχουν αναλογικές προβλέψεις αποπληρωμής. Χωρίς την απαλλαγή που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει σωρευτική αποπληρωμή ύψους 52,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τον ESM και τοn EFSF παράλληλα με τις αποπληρωμές του ΔΝΤ.



    ΣΧΟΛΙΑ