• Οικονομία

    ΠΟΞ: Επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων

    Γρηγόρης Τάσσιος πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

    Γρηγόρης Τάσσιος πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων


    Στο ζήτημα της δανειοδότησης των επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου επανέρχεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

    Όπως σημειώνει, στην πράξη οι όροι και προϋποθέσεις δανειοδότησης των επιχειρήσεων είναι τέτοιοι που πολύ λίγες εξ αυτών μπορούν να κάνουν χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων εγγυοδοσίας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) που έχουν ανακοινωθεί. Τα προϊόντα αυτά είχαν σχεδιαστεί για την προ COVID-19 περίοδο.

    «Συγκεκριμένα:

    Α. Οι περιορισμοί λόγω de minimis και
    Β. Ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων εκείνων που θεωρούνται βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προβληματικές, στερούν από τα μέλη μας τη δυνατότητα να δανειοδοτηθούν, κάνοντας χρήση αυτών των εργαλείων.

    Αντιλαμβανόμαστε πως, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια, θα πρέπει να τίθενται και οι από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλεπόμενοι όροι.

    Ωστόσο από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα εργαλεία, όπως προκύπτει στην πράξη, δεν καλύπτουν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, αν και αυτές είναι ενήμερες τραπεζικά (με ημερομηνία την 31-12-2019) και στις προς το Δημόσιο οφειλές τους, θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο μέσο χρηματοδότησης, στο οποίο να μην εφαρμόζονται οι συγκεκριμένοι περιορισμοί, να έχει μεγαλύτερη περίοδο χάριτος (24 μήνες) και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής από τα πέντε έτη.

    Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις μέλη μας εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες δεν έχουν έσοδα και είναι άγνωστο πότε και αν θα έχουν ξανά εισπράξεις. Η διασφάλιση, λοιπόν, της απαραίτητης ρευστότητας είναι τεράστιας σημασίας για να μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (επιταγές, μισθοδοσία, προμηθευτές κλπ) – για την ίδια την επιβίωσή τους», σημειώνει η ΠΟΞ στην επιστολή της.



    ΣΧΟΛΙΑ