• Οικονομία

    Πότε θα εξοφληθούν τα αναδρομικά- Ποιες κατηγορίες είδαν χαμηλότερα ποσά


    Στην πραγματοποίηση δεύτερης συμπληρωματικής αποπληρωμής αναδρομικών θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως το τέλος του χρόνου για τους συνταξιούχους που έλαβαν μικρότερο ποσό οφειλόμενων αναδρομικών από αυτό που δικαιούται.

    Πρόκειται για την ειδική περίπτωση συνταξιούχων που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016. Η διευκρίνιση αυτή είχε δοθεί εξ’ αρχής από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως είχε γράψει το «Mononews».

    Η συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, από όποιο Ταμείο κι αν προέρχονται, του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, είτε δεν έλαβαν αναδρομικά ενώ δικαιούνται, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Οι διαφορές αυτές θα εντοπιστούν και τις επόμενες ημέρες σε κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους Δημοσίου, ναυτικούς, ΔΕΗ κ.α.

    Εντός αυτής της ειδικής ομάδας συνταξιούχων υπάρχουν δυο ταχύτητες :

    · όσοι έλαβαν για πρώτη φορά την μηνιαία σύνταξή τους εντός της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 έλαβαν ή θα λάβουν με την πληρωμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται και θα λάβουν το υπόλοιπο στην συμπληρωματική πληρωμή που θα έρθει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που πληρώθηκε πρώτη φορά την σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016, έλαβε αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριος – Μάιος 2016. Του οφείλονται οι μήνες Ιούλιος – Δεκέμβριος 2015, τους οποίους θα λάβει σε δεύτερη πληρωμή έως 31/12.

    · Όσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016 αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα. Εφόσον είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το συνολικό ποσό που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή και έως 31/12.

    Η τμηματική καταβολή των αναδρομικών συνεχίζεται την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου με τους συνταξιούχους από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8), ενώ τα σχετικά ποσά πιστώθηκαν στους λογαριασμούς και είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ από χθες, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, το απόγευμα. Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου πληρώνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, ενώ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι Δημοσίου, οι ναυτικοί του ΝΑΤ, οι πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΗ και συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ. Σε όλους θα ακολουθηθεί η ίδια φόρμουλα.

    Με ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι με στόχο την πληρέστερη, αναλυτικότερη και έγκυρη ενημέρωση των συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, τέθηκε σε λειτουργία μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων».

    Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΦΚΑ πρόκειται για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά το 2012, το 2013 κ.ο.κ. αλλά πριν τον Μάιο του 2016. Έλαβαν για πρώτη φορά την οριστική κύρια σύνταξή τους μέσα στο επίμαχο 11μηνο ή μετά από αυτό. Αν έλαβαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μέσα στο 11μηνο πήραν τώρα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται και θα λάβουν τα υπόλοιπα έως το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, θα λάβουν το σύνολο των αναδρομικών που αντιστοιχούν στο 11μηνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου, εφόσον έλαβαν την οριστική τους σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ