• Οικονομία

    Πότε πιστώνεται η επόμενη ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ – Πότε πληρώνονται μακροχρόνια άνεργοι και επιστήμονες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Περισσότεροι από 105.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, αναμένεται να λάβουν την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη 28 Απριλίου, την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, ο δεύτερος κύκλος αποπληρωμής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα ξεκινήσει την Δευτέρα, 27 και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 30 Απριλίου και αφορά σε υπεύθυνες δηλώσεις που υπέβαλαν οι εργαζόμενοι με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους από τις 11 έως τις 20 Απριλίου.

    Θα ακολουθήσει και τρίτος κύκλος πληρωμών, για όσους εργαζόμενους υπέβαλαν την υπεύθυνη δήλωσή τους στην ιστοσελίδα supportemployees.yeka.gr από 21 έως 30 Απριλίου. Η αποπληρωμή των 800 ευρώ για την συγκεκριμένη κατηγορία θα γίνει από τις 5 έως τις 10 Μαΐου.

    Ακόμη, την δυνατότητα λήψης των 800 ευρώ στην τρίτη πληρωμή θα έχουν επιπλέον 160.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα 29 κατηγοριών, που πλήττονται από τις συνέπειες του ιού. Μεταξύ των κατηγοριών είναι μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών, μουσικοί και τραγουδιστές, μέλη των οικείων σωματίων, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες,
    χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου, ξεναγοί και αποκλειστικές νοσοκόμες.

    Στον αέρα δεκάδες εργαζόμενοι

    Παρά το γεγονός ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την γενική γραμματέα Εργασίας, Άννα Στρατηνάκη ότι θα εκδοθεί εγκύκλιος, προκειμένου να βρεθεί λύση για την καταβολή των 800 ευρώ σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε ειδικά νομικά καθεστώτα, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

    Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη είναι:

    -δανειζόμενοι εργαζόμενοι,

    -εργαζόμενοι σε εταιρείες προσωρινής απασχόλησης,

    -εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης σε εταιρείες που έχουν πτωχεύσει και παραμένουν ενεργές οι συμβάσεις εργασίας τους,

    -εργαζόμενοι που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις επιχειρήσεων και μεταφορά προσωπικού από επιχείρηση σε επιχείρηση,

    -συναπασχόληση κυρίως για τους συστεγαζόμενους δικηγόρους.

    Πληρωμή από τις 5 έως τις 10 Μαΐου

    Την δυνατότητα λήψης των 800 ευρώ από τις 5 έως τις 10 Μαΐου έχουν και μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση, ακόμη κι αν δεν έχουν αναστείλει την σύμβαση εργασίας τους όλοι οι εργοδότες. Προϋπόθεση για να λάβει ένας μισθωτός με πολλαπλή απασχόληση την αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι να εργάστηκε κατά κύριο λόγο με
    μερική απασχόληση στον εργοδότη που συνεχίζει να τον απασχολεί και να τον διατηρεί εκτός αναστολής.

    Θα λάβει τα 800 ευρώ μόνο εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής του δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας του με βάση τις ενεργές συμβάσεις του από 15/3/2020 έως και 20/4/2020.

    Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr υποβάλλουν δήλωση:

    -οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή
    -οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και έχουν τεθεί σε αναστολή από τους εργοδότες τους
    -οι άνεργοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου

    Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή – είτε επειδή η επιχείρηση έκλεισε με εντολή δημόσιας αρχής είτε επειδή πλήττεται βάσει ΚΑΔ και υπολειτουργεί – υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει γνωστοποίηση της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τις
    επιχειρήσεις – εργοδότες τους.

    Καταβολή 400 ευρώ σε 168.000 μακροχρόνια ανέργους

    Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η σταδιακή καταβολή ων 400 ευρώ για 168.000 μακροχρόνια ανέργους. Η ειδική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως τις 3 Μαΐου για την συμπλήρωση, επιβεβαίωση ή τροποποίηση των στοιχείων όσων συμπλήρωσαν 12 μήνες ανεργίας από την 1η Απριλίου 2019 και μετά.

    Σύμφωνα με την διοίκηση του ΟΑΕΔ, αμέσως μετά την υποβολή των στοιχείων ο Οργανισμός θα προχωράει στην πίστωση των χρημάτων εντός 3-4 ημερών.

    Τα απαιτούμενα στοιχεία που πρέπει να έχει στη διάθεση του ο ΟΑΕΔ για να προχωρήσει στην καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ είναι: Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών, ο AMΚΑ, ο ΑΦΜ, και ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

    Πληρωμή 600 ευρώ σε επιστήμονες

    Κανονικά θα καταβληθούν τα 600 ευρώ σε όλες τις ομάδες επιστημόνων (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς/ αρχιτέκτονες, οικονομολόγους/ λογιστές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές), σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

    Όπως αναφέρουν ειδικοί συνεργάτες στο υπουργείο Εργασίας, όσοι επιστήμονες έχουν ήδη λάβει τα 400 ευρώ, θα λάβουν κανονικά τα υπόλοιπα 200 ευρώ, ενώ για όσους δεν έχουν καταβληθεί χρήματα, θα δοθούν κανονικά, είτε από πόρους του ΕΣΠΑ, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, η καταβολή των 400 ευρώ θα ολοκληρώνονταν έως τις 7 Μαΐου, ενώ τα 200 ευρώ θα αποπληρώνονταν σε δυο δόσεις, από 15 έως 19 Μαΐου και από 15 έως 18 Ιουνίου.

    Δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί νέα πλατφόρμα, για την υποβολή αιτήσεων όσων επιστημόνων δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.



    ΣΧΟΛΙΑ