• Οικονομία

    Πόσο χρήμα κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά


    Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να παραμένει η νομισματική κυκλοφορία, το χρήμα δηλαδή που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και βρίσκεται εκτός τραπεζών. Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες από τα νοικοκυριά (περίπου 4,1 δισ. ευρώ) αλλά και η χρησιμοποίησή τους για την εξόφληση υποχρεώσεων είχαν ως συνέπεια να συνεχιστεί η πτωτική πορεία της εκτιμώμενης νομισματικής κυκλοφορίας ως ποσοστού της ποσότητας χρήματος με την ευρεία έννοια.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ποσοστό αυτό υποχώρησε σε 19% τον περασμένο Απρίλιο από 24% τον Δεκέμβριο του 2016. Παραμένει ωστόσο σημαντικά υψηλότερο, σε υπερδιπλάσια επίπεδα, από εκείνο της περιόδου 2003-2009, πριν δηλαδή από την εκδήλωση της ελληνικής κρίσης, που κατά μέσο όρο έφτανε το 7%.

    Επιπρόσθετα, μεταξύ Δεκεμβρίου 2016 και Απριλίου 2018, σημειώθηκε επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα μας από τοποθετήσεις κατοίκων (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, 1,7 δισ. ευρώ από αμοιβαία κεφάλαια και 1,8 δισ. ευρώ από καταθέσεις.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η αξία των χαρτονομισμάτων που «κυκλοφορούν» εντός ελληνικών συνόρων έφταναν στα τέλη του περασμένου Μαΐου τα 32,9 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

    Από το ποσό αυτό τουλάχιστον 15 – 20 δισ. ευρώ βρίσκεται εκτός τραπεζών για την κάλυψη των αναγκών σε μετρητά που διαχρονικά έχει η οικονομία. Τα υπόλοιπα ωστόσο, περίπου 13 – 18 δισ. ευρώ, βρίσκονται ακόμη σε τραπεζικές θυρίδες και στρώματα και δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο σύστημα.

    Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό στις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς παρά την επιτυχία τους στα τελευταία stress tests και τη χαλάρωση των capital controls στην κίνηση κεφαλαίων, υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός καταθετών που δεν εμπιστεύεται να τοποθετήσει το σύνολο της κινητής του περιουσίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σχεδόν 600.000 φορολογούμενοι αντιμέτωποι με την απειλή των κατασχέσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤτΕ: Αύξησαν τα κέρδη τους οι εισηγμένες το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καμπανάκι Στουρνάρα για τα θηριώδη πλεονάσματα: Μόνο οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες μπορούν να τα πετύχουν



    ΣΧΟΛΙΑ