• Business

    Σχεδόν 600.000 φορολογούμενοι αντιμέτωποι με την απειλή των κατασχέσεων


    Περισσότεροι από ποτέ είναι οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν να πιαστούν στα “δίχτυα” της εφορίας με κατασχέσεις χρημάτων από τους λογαριασμούς τους για ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τον περασμένο Μάιο επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε συνολικά 1.128.203 οφειλέτες. Όμως ο συνολικός αριθμός των οφειλετών είναι πολύ μεγαλύτερος, και ξεπερνά τα 1,7 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άλλοι σχεδόν 600.000 οφειλέτες που μέχρι σήμερα έχουν γλιτώσει τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αλλά είναι “υποψήφιοι” για μελλοντικές κατασχέσεις, εφόσον δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

    Και βέβαια, όσο η υπερφορολόγηση θα συνεχίζεται, αυτή η “δεξαμενή” πιθανών θυμάτων κατασχέσεων θα διευρύνεται. Ήδη τον Μάιο ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έγινε κατάσχεση ήταν αυξημένος κατά 10.000 σε μηνιαία βάση, ήτοι περίπου 400 νέα “θύματα” γα κάθε εργάσιμη μέρα του μήνα. Και ας μην ξεχνάμε πως ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου είναι δραματικά μεγαλύτερος και προκαλεί ίλιγγο: 3.816.475 είναι οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές…

    Υπενθυμίζεται πως η νομοθεσία προβλέπει ειδικό ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, ενώ για το μέρος από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και από τα 1.500 ευρώ και άνω το 100% του ποσού.

    Για έναν τραπεζικό λογαριασμό το ειδικό ακατάσχετο όριο ορίζεται στα 1.250 ευρώ μηνιαίως, αρκεί ο φορολογούμενος να τον έχει δηλώσει στην εφορία.

    Το πιο συνηθισμένο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης είναι η κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς, μία διαδικασία που πλέον είναι αυτοματοποιημένη και “βγαίνει” σε δύο εβδομάδες το πολύ. Άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι οι κατασχέσεις τα χέρια τρίτων, πέραν των τραπεζών, η προσημείωση σε ακίνητο του οφειλέτη και ο πλειστηριασμός ακινήτου του οφειλέτη, από τον οποίο προστατεύεται η πρώτη κατοικία του οφειλέτη, εφόσον είναι η μοναδική του κατοικία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Πρόστιμα 160.500 σε εισπρακτικές το α’ εξάμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Συμφωνία άνευ προηγούμενου της Fed με Goldman Sachs και Morgan Stanley

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Δ. Καμμένος: Πολιτικά τσαλιμάκια εκ του ασφαλούς όσα λέει ο Π. Καμμένος – Τι θα κάνει με την αντιπροεδρία



    ΣΧΟΛΙΑ