• Οικονομία

    Πώς θα πάρουν σύνταξη 150.000 οφειλέτες – Αυξάνεται το όριο στα 10.000 ευρώ για τους αγρότες

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης


    Το 50% της σύνταξής τους θα λαμβάνει το σύνολο των περίπου 150.000 ασφαλισμένων που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ άνω των προβλεπόμενων ορίων και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκονται σε τελικό στάδιο για την διαμόρφωση της διάταξης που θα προβλέπει την καταβολή του 50% της σύνταξης ακόμη και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, αλλά και αγρότες με οφειλές άνω 6.000 ευρώ.

    Μάλιστα, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει διατήρηση του ορίου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στα 20.000 και αύξηση του ορίου για τους αγρότες από 6.000 σε 10.000 ευρώ.

    Ειδικότερα, το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης προβλέπει ότι για τους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που χρωστούν πάνω από τα προβλεπόμενα όρια θα εκδίδεται κανονικά η σύνταξή τους, αλλά θα παρακρατείται το 50% για την αποπληρωμή του υπερβάλλοντα ποσού. Για παράδειγμα, αυτοαπασχολούμενος που χρωστάει 30.000 ευρώ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης πλέον μπορεί να λάβει την σύνταξη του με τη νέα ρύθμιση. Εάν η σύνταξη του είναι διαμορφωθεί στα 800 ευρώ, θα λαμβάνει 400 ευρώ το μήνα και θα παρακρατείται το υπόλοιπο 50% (400 ευρώ), μέχρι η οφειλή να πέσει κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ και στη συνέχεια να αποπληρωθεί σε 60 δόσεις.

    Ωστόσο, για να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στη νέα ρύθμιση θα προηγείται εξονυχιστικός έλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις των οφειλετών, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής από άλλη πηγή εσόδων.

    Θα γίνεται έλεγχος της περιουσίας, ακόμη και με άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για «στρατηγικό κακοπληρωτή», αλλά για επαγγελματία που βρέθηκε σε μια περίοδο αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, θα βγαίνει η συνταξιοδοτική απόφαση. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν καταθέσεις θα γίνεται απαιτητό να καλυφθεί ένα μέρος της οφειλής και στη συνέχεια θα παρέχεται το δικαίωμα να εντάσσεται στη ρύθμιση με την μηνιαία παρακράτηση.

    Τι ισχύει

     Σήμερα προβλέπεται για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ότι εάν έχουν χρέους έως 20.000 ευρώ, τότε είναι εφικτή η έκδοση της σύνταξής τους με την παρακράτηση της οφειλής σε 60 μηνιαίες δόσεις. Εάν όμως η οφειλή υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ τότε το αίτημα για έκδοση σύνταξης απορρίπτεται.

    Ο ασφαλισμένος πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ και στη συνέχεια να αποπληρώσει σε 60 δόσεις με παρακράτηση της σύνταξής του. Περίπου 150.000 οφειλέτες που έχουν συμπληρώσει 25, 27 ή 28 χρόνια, δεν έχουν κανένα εισόδημα και καλούνται να ζήσουν με προνοιακά επιδόματα.

    Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης «Αυτό είναι μια μεγάλη κοινωνική αδικία. Το κράτος δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίον η ζωή τα έφερε άσχημα στο τέλος του εργασιακού του βίου. Μια δίκαιη λύση που θα δίνει διέξοδο σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτή τη διαφορά και να μπορέσουν στα αλήθεια να απολαύσουν στο τέλος της ζωής τους αυτά τα οποία δικαιούνται».

    Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου που επεξεργάζεται τη νέα ρύθμιση έχει επισημάνει ότι στόχος του υπουργείου είναι «Μια δίκαιη λύση που θα δίνει διέξοδο σε όσους από αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν στο τέλος της ζωής τους, τη σύνταξη που δικαιούνται.

    Στο σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, αφού γίνει αυστηρός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και διαπιστωθεί αδυναμία πληρωμής, θα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης σύνταξης και για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ ως εξής:

    • με παρακράτηση όλου του ποσού σύνταξης για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο που θα καθοριστεί, που σημαίνει ότι ο οφειλέτης συνταξιούχος θα έχει μεν δικαίωμα σύνταξης αλλά θα παρακρατείται το σύνολό της μέχρι το χρέος του να πέσει κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ, και,
    • με συμψηφισμό της εναπομένουσας οφειλής κάτω των 20.000 ευρώ με τμήμα της σύνταξης, σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα».

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργιάδης: Τα ένσημα της δεύτερης δουλειάς θα υπολογίζονται στο ύψος της σύνταξης

    Γεωργιάδης: Σε έναν χρόνο η ψηφιακή κάρτα εργασίας

    Γεωργιάδης: Νόμιμη εργασία σε 2 εργοδότες με 12 ώρες μέγιστη εργασία

     



    ΣΧΟΛΙΑ