• Οικονομία

    Πώς θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor


    Μέτρα που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του ΑΕΠ λαμβάνει η κυβέρνηση με τα 24 δισ. ευρώ συνολικά που διαθέτει για να πάρει η οικονομία μπροστά μετά την καραντίνα.

    Οι παρεμβάσεις από την 1η Ιουνίου και μετά υπολογίζονται σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, προβλέποντας μειώσεις φόρων, αναστολές πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων, επιδότηση εργασίας, παράταση προγραμμάτων ανεργίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα βγουν τα χρήματα αυτά.

    Χθες η Κομισιόν ενέκρινε, με έκθεσή της, την 6η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την επιστροφή 750 εκατ. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs, δηλαδή από τα κέρδη που απεκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα στα χρόνια των μνημονίων.

    Όπως εξηγεί κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τα κεφάλαια αυτά προορίζονταν να εγγραφούν ως έσοδα στον προϋπολογισμό, κάτι που θα συνιστούσε, σε κανονικές για την οικονομία συνθήκες, αυτόματη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πλέον, τα κεφάλαια αυτά θα ακολουθήσουν άλλη διαδρομή και θα κατευθυνθούν στον λογαριασμό για το χρέος και συγκεκριμένα στο σκληρό «μαξιλάρι» ρευστότητας των 15 δισ. ευρώ, το οποίο λειτουργεί… καταπραϋντικά για τους ξένους δανειστές της χώρας, κάθε φορά που θέλει να βγει στις αγορές. Ενδεχόμενο το οποίο δεν αποκλείεται να επαναληφθεί τον Ιούνιο, ειδικά σήμερα που το 10ετές απομακρύνεται πτωτικά από το 2%, στο 1,78%.

    Σε κάθε περίπτωση, ανοίγει ο δημοσιονομικός χώρος για την χρηματοδότηση της οικονομίας στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση που αγγίζει και τη χώρα μας. Καθώς τα χρήματα αυτά θα έβγαιναν από τον προϋπολογισμό για να αποπληρωθούν τοκοχρεολύσια. Πλέον δεν ισχύει αυτό και η ρευστότητα που εξοικονομείται θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση των μέτρων που ανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός.

    Επίσης, η χώρα μας διεκδικεί από το πρόγραμμα SURE 1,5 δισ. sυρώ. Θεωρείται, όμως, εκ των ων ουκ άνευ ότι θα λάβει περισσότερα χρήματα, δεδομένου ότι έχει και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανεργία στην καλύτερη περίπτωση 20-23%, ενώ στο δυσμενές σενάριο η εκτίμηση για την ανεργία φέτος ανέρχεται στο 30%! Που σημαίνει, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, ότι η χώρα διεκδικεί από το SURE περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

    Από τα μέτρα που λαμβάνονται, μειώνεται στο 13% από 24% ο ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών από την 1η Ιουλίου έως και τις 30 Οκτωβρίου προκειμένου να δοθεί ανάσα στην ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% για τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και τα τουριστικά πακέτα όπου μέχρι σήμερα το 80% της αξίας του επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 13% και το 20% με 24% και πλέον για το τετράμηνο η αναλογία αλλάζει σε 90% με 13% και 10% με 24%.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε στοχευμένη επέκταση του μέτρου μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου (τουρισμός, εστίαση) προχωρώντας παράλληλα σε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν απώλεια εισοδήματος.

    Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ακόμα πακέτο ύψους 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της πρώτης κατοικίας και ενήμερων δανειοληπτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

    Τέλος, η προκαταβολή φόρου, η οποία θα εφαρμοστεί φέτος όχι οριζόντια, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια πτώσης τζίρου, το ύψος της εφάπαξ έκπτωσης θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο και θα αφορά στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η ίδια πηγή εξηγεί ότι στα πλάνα της κυβέρνησης ήταν η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύει για το σύνολο των επιχειρήσεων. Όμως, η υγειονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα…



    ΣΧΟΛΙΑ