• Οικονομία

    Πώς να κάνετε αίτηση για την επιδότηση βενζίνης – Βήμα-βήμα η διαδικασία

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλά κατά τη διάρκεια ανακοινώσεων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλά κατά τη διάρκεια ανακοινώσεων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Από σήμερα το πρωί μπορούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων να υποβάλουν αιτήσεις στη διαδικτυακή πύλη gov.gr για το επίδομα στα καύσιμα.

    Η πλατφόρμα που άνοιξε με σημαντική καθυστέρηση, καθώς αφορά τα καύσιμα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο και επιδοτεί την τιμή της βενζίνης με 0,22 ευρώ το λίτρο έως τα 60 λίτρα το μήνα, θα λειτουργήσει με βάση το τελικό ψηφίο του ΑΦΜ του εκάστοτε δικαιούχου.

    Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:

    26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1

    27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3

    28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,

    29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,

    30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

    Από την 1η.5.2022 και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.

    Δύο επιλογές

    Οι δικαιούχοι θα έχουν δυο επιλογές για την επιδότηση καυσίμων. Η πρώτη είναι να λάβει την ψηφιακή κάρτα μέσω του gov.gr κερδίζοντας και το «bonus» των 5 ευρώ και η δεύτερη είναι να ζητήσει την καταβολή του επιδόματος απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό, χωρίς να δικαιούται τα επιπλέον 5 ευρώ.

    Σημειώνεται πως η επιδότηση θα είναι συνολικά 40 ευρώ για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου (13,3 ευρώ το μήνα), ενώ οι ιδιοκτήτες οχημάτων στη νησιωτική Ελλάδα θα επιδοτηθούν με 50 ευρώ το τρίμηνο (16,6 ευρώ το μήνα), με μοναδικό κριτήριο το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

    Όσοι επιλέξουν να λάβουν την επιδότηση μέσω της ψηφιακής κάρτας και όχι με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό, οι δικαιούχοι θα έχουν «bonus» 5 ευρώ για ολόκληρο το τρίμηνο, δηλαδή 45 ευρώ το τρίμηνο ή 15 ευρώ το μήνα για όσους διαμένουν στην ηπειρωτική χώρα και 55 ευρώ (18,3 ευρώ το μήνα) για τους ιδιοκτήτες οχημάτων στα νησιά.

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Πιο αναλυτικά, το επίδομα προβλέπει:

    * 50 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών- μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

    * 40 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

    * 35 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών -μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

    * 30 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Με κωδικούς Taxis η διαδικασία

    Η είσοδος του φυσικού προσώπου δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών του taxisnet. Ο δικαιούχος συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Επίσης, συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

    Κάθε όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας- μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

    Πώς ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα

    Μόλις πραγματοποιηθεί η αίτηση στο gov.gr το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

    α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και

    β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

    Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

    Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

    Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

    Επίδομα σε τραπεζικό λογαριασμό

    Σε περίπτωση που ο δικαιούχος ζητήσει να λάβει το επίδομα απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό, θα πρέπει να εισέλθει στη διαδικτυακή πύλη gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet.

    Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, συμπληρώνει τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του και αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον λογαριασμό αυτόν.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίδομα 0,22 ευρώ/λίτρο για 60 λίτρα βενζίνης το μήνα – 72 ευρώ επιδότηση για ρεύμα τον Απρίλιο

    Προκαταβολική αποζημίωση σε 1.463 αγρότες

    ΕΛΣΤΑΤ: Ανοίγει «παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης – Μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα κατά 2% το 2021



    ΣΧΟΛΙΑ