Οικονομία

Πώς μειώθηκε κατά 2,3 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Βουλής το 2020

  • NewsRoom


Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι μειωμένος, συγκριτικά με τον προηγούμενο, κατά 2,3 εκατομμύρια ευρώ και ανέρχεται σε 139.550.000 ευρώ (ποσοστό μείωσης 1,62%). Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, η μείωση των δαπανών σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2009, δηλαδή στα χρόνια της κρίσης, ανέρχεται στο ποσοστό του 40%, «χωρίς αυτό να έχει υπονομεύσει ούτε το κύρος, ούτε το γόητρο, ούτε την αποτελεσματικότητα, ούτε τη μεγάλη βεντάλια των δράσεων του κοινοβουλίου». Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης πρότεινε να γίνει οικολογική και η ταράτσα του κοινοβουλίου λέγοντας: «Καλά είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά μήπως πρέπει να κάνουμε πράσινη την ταράτσα της Βουλής; Να προηγηθεί αυτό και ας έρθουν μετά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Οι μεγαλύτερες μειώσεις- που κυμαίνονται από 34.000 έως 604.000 ευρώ- αφορούν δαπάνες για «υπερωριακή απασχόληση», ενώ μείωση ύψους 744 χιλιάδων ευρώ υπάρχει και στα έξοδα μίσθωσης τηλεοπτικού προγράμματος. Αυξήσεις υπάρχουν στις δαπάνες για τα μισθώματα κτιρίων, κατά 399 χιλ. ευρώ, και στη χρήση ηλεκτροκίνησης για τα υπηρεσιακά και βουλευτικά αυτοκίνητα.

Ενδιαφέρουσα είναι και η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή τον προϋπολογισμό της Βουλής για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κοινοβουλίου. Ο κ. Τασούλας, ανέφερε ότι άμεσα τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της Βουλής. «Αυτό περιλαμβάνει όλα τα δομικά στοιχεία που θα πρέπει να προστεθούν ή να αντικατασταθούν στη Βουλή, ώστε η κατανάλωση ενέργειας να μειωθεί ουσιαστικά», δήλωσε.

 


ΣΧΟΛΙΑ