• Οικονομία

    Πώς έπεσαν στη «φάκα» της ΑΑΔΕ ο πασίγνωστος τραγουδιστής και η εταιρεία τηλεοπτικών προγραμμάτων

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Αλλεπάλληλοι είναι οι έλεγχοι της εφορίας σε εταιρείες και επαγγελματίες, που προσπαθούν να περάσουν τις δραστηριότητές τους κάτω από τα ραντάρ της εφορίας, αποκρύπτοντας μεγάλα ποσά, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χάνει πολύ μεγάλα φορολογικά έσοδα.

    Ο γνωστός τραγουδιστής

    Αυτό συνέβη και στις περιπτώσεις του πασίγνωστου τραγουδιστή που βρέθηκε να μην έχει εκδώσει 16 τιμολόγια. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο γνωστός καλλιτέχνης θυμόταν άψογα τους στίχους των τραγουδιών, ξεσηκώνοντας τους θαυμαστές τους, αλλά «ξεχνούσε» να εκδώσει τα παραστατικά, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται και από δημόσιες εμφανίσεις του σε νυχτερινά κέντρα και συναυλίες, το διάστημα 2017 – 2019.

    Οι «ράμπο» της εφορίας αφού προχώρησαν σε σαρωτικούς ελέγχους και διασταυρώσεις, ανακάλυψαν πως η Μονοπρόσωπη ΕΠΕ που ανήκει στον γνωστό τραγουδιστή δεν είναι «κόψει» 16 τιμολόγια συνολικής αξίας 51.500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 10.720 ευρώ και για το 2019 να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ 31.000 ευρώ.

    Η εταιρεία τηλεοπτικών προγραμμάτων

    Στη «φάκα» της ΑΑΔΕ έπεσε και επιχείρηση παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εφοριακοί χρειάστηκε να ανατρέξουν στο έτος 2019, για να βρουν τον «μαγικό» τρόπο που «εξαφάνιζε» τον ΦΠΑ. Όπως διαπιστώθηκε, από το 2019 έως και το 2022, απέκρυψε συνολικό ποσό ΦΠΑ 3,9 εκατ. ευρώ, βάσει 33 τιμολογίων που έλαβε.

    Η έρευνα φέρεται να επεκτάθηκε και σε άλλες εταιρείες, από τις οποίες προερχόντουσαν δαπάνες και συγκεκριμένο τρόπο απέκρυπτε τον ΦΠΑ. Πρόκειται για πολύμηνη έρευνα των φορολογικών αρχών, που τελικά έφερε αποτελέσματα και πλέον, η επιχείρηση παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων καλείται να πληρώσει ένα τεράστιο πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ.

    Κέντρο αισθητικής έκανε «λίφτινγκ» στις… αποδείξεις

    Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αφορούν καθημερινά όλο το φάσμα της οικονομίας, για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο «δόκανο» των εφοριακών έπεσε και κέντρο αισθητικής και εμπορίας προϊόντων ομορφιάς, το οποίο είχε αποκρύψει τεράστια ποσά.

    Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός «τσίμπησε» το κέντρο αισθητικής, όταν ζήτησε από γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών τα στοιχεία για τα προϊόντα που έχει στείλει το κέντρο σε πελάτες της.

    Στη συνέχεια πήγε στο κέντρο αισθητικής και έλαβε όλα τα φορολογικά στοιχεία που έχει εκδώσει.

    Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει «λίφτινγκ» σε 6.270 αποδείξεις, ύψους 439.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 106.000 ευρώ, με συνέπεια να καταλογιστεί πρόστιμο 52.600 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή 1,4 εκατ. ευρώ αποκάλυψαν οι έλεγχοι

    Οκτώ παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος – Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τους servicers

    Τα μηνύματα Στουρνάρα για δημοσιονομική υπευθυνότητα και τα 6 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής



    ΣΧΟΛΙΑ