• Οικονομία

    Πολ Κρούγκμαν: «Η Fed πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων»

    • NewsRoom


    Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τονίζει πως υπάρχουν καλοί λόγοι που να δικαιολογούν μια επανεξέταση από μεριάς της FED, σχετικά με το ενδεχόμενο να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων της για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των αυξήσεών της στην αμερικανική οικονομία μέχρι στιγμής φέτος.

    “Η άποψή μου είναι ότι η Fed έχει μάλλον κάνει ήδη αρκετά και ότι πραγματικά, πραγματικά θα πρέπει να κάνει παύση και να περιμένει”, δήλωσε ο Κρούγκμαν στην τηλεόραση του Bloomberg. “Αν έχουμε άλλη μια καλή έκθεση για τον πληθωρισμό, τότε θα γίνει μεγάλη ενδοσκόπηση στη Fed, λέγοντας, “μήπως είμαστε πραγματικά υπερβολικά hawkish;””.

    «Ο αριθμός που βλέπετε για τον πληθωρισμό είναι από πολλές απόψεις ένα πορτρέτο του πού βρισκόταν η οικονομία τον περασμένο χειμώνα»

    Η Fed έχει ξεκινήσει φέτος τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980 σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά δεκαετιών.

    Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχόμενη φορά την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναμένεται να μετριάσει τον ρυθμό αύξησης ήδη από τον επόμενο μήνα, μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό που ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.

    “Ο αριθμός που βλέπετε για τον πληθωρισμό είναι από πολλές απόψεις ένα πορτρέτο του πού βρισκόταν η οικονομία τον περασμένο χειμώνα, όχι ένα πορτρέτο του πού βρίσκεται η οικονομία τώρα, και το πού βρίσκεται η οικονομία τώρα είναι μάλλον πολύ πιο ευνοϊκό”, δήλωσε ο Κρούγκμαν. “Προσωπικά έχω εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του CPI για να κρίνω τι συμβαίνει”.

    Διαβάστε επίσης

    Χάσκελ (ΒοΕ): «Να σταθούμε απέναντι στον κίνδυνο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων»

    Στο χαμηλό επίπεδο μηνών έφτασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

    Γερμανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό – Στο 10,4% για τον Οκτώβριο



    ΣΧΟΛΙΑ