• Οικονομία

    Ποιοι θα μπορούν να μπουν στο νέο επικουρικό ταμείο-Πώς θα χρηματοδοτηθεί

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες μη μισθωτούς: Όλες οι ασφαλιστικές οφειλές από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουνίου αποπληρώνονται σε 72 δόσεις

    O υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου


    Την οικιοθελή ένταξη των εργαζομένων έως 35 ετών στο νέο πλήρως κεφαλαιοποιητικό ταμείο επικουρικής ασφάλισης εξετάζει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, στο νέο ταμείο θα ενταχθούν υποχρεωτικά οι νέοι που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας αμέσως μετά την νομοθέτηση του ταμείου εντός του 2021 και οικειοθελώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που μέχρι σήμερα δεν καταβάλουν εισφορές και δεν έχουν επικουρική ασφάλιση. Οικιοθελώς θα μπορούν να ενταχθούν επίσης και οι ασφαλισμένοι έως 35 ετών που θα πρέπει να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν ή θα διακόψουν να καταβάλουν τις εισφορές στο υπάρχον ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Την ίδια στιγμή ανοικτό παραμένει  το ενδεχόμενο το νέο ταμείο να ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2022. Το νέο σύστημα θα αφορά μόνο την επικουρική ασφάλιση κα δεν επηρεάζει τις κύριες συντάξεις ή την εφάπαξ παροχή που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι.

    Στόχος του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου είναι να υπάρξει διάλογος με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Η συζήτηση θα διεξαχθεί εντός του 2021 και για την τεκμηρίωση της θα εκπονηθούν οι αναγκαίες οικονομοτεχνικές και αναλογιστικές μελέτες.

     Οι εισφορές των νεοασφαλισμένων μισθωτών δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό «κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλισμένοι ανάλογα με την ηλικία τους θα μπορούν να επιλέγουν ανά τριετία, τα «πακέτα» ασφαλιστικής κάλυψης υψηλού, μεσαίου και χαμηλού ρίσκου.

     Το νέο σύστημα, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δημοσίου, ενώ εντός αυτού θα δραστηριοποιούνται και ιδιωτικές εταιρείες. Μάλιστα θα υπάρξει ρήτρα διατήρησης του κεφαλαίου, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες πιθανού επενδυτικού κινδύνου.

    Όπως επισήμανε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, κατά την διάρκεια παρέμβασης του σε φόρουμ με θέμα «Αξιόπιστο Σχέδιο για το ασφαλιστικό» που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών το ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), τον κρατικό προϋπολογισμό και απόδοση που θα φέρει από η επένδυση των κεφαλαίων του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης.

    Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης προανήγγειλε το «νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για το Ασφαλιστικό» το οποίο – όπως υπογράμμισε – θα παρέχει εγγύηση για τους συνταξιούχους και τους παλαιούς εργαζόμενους και παράλληλα βεβαιότητα για τους νέους σχετικά με την απρόσκοπτη παροχή των επικουρικών συντάξεων.

    Ο κ. Τσακλόγλου πρόσθεσε ότι το υφιστάμενο αμιγώς διανεμητικό σύστημα – τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις – δεν ευνοεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, είναι υπερβολικά εκτεθειμένο στο «δημογραφικό κίνδυνο» (γήρανση του πληθυσμού / υπογεννητικότητα) ενώ έχει κλονισθεί και η εμπιστοσύνη των νέων προς αυτό.

    Οικονομικά δεδομένα

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εφόσον στο νέο επικουρικό ταμείο ενταχθούν μόνο οι νέοι ασφαλισμένοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, τον πρώτο χρόνο θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια περίπου 40- 50 εκατ. ευρώ, τα πρώτα δέκα χρόνια περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ σε βάθος 50ετίας οι πόροι που θα πρέπει να βρεθούν αγγίζουν τα 35-55 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι το νέο σύστημα έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

    • Αποταμίευση και επενδύσεις
    • Διαφοροποίηση κινδύνου
    • Αύξηση αποδόσεων (υψηλότερες συντάξεις) για νέους συνταξιούχους
    • Αποκατάσταση εμπιστοσύνης προς ασφαλιστικό και αποθάρρυνση αδήλωτης εργασίας.

      Ο κ. Τσακλόγλου επανέλαβε χθες ότι απαιτείται εξαντλητικός δημόσιος και πολιτικός διάλογος – με βάσει το παράδειγμα της Σουηδίας – ανάλογο της κρισιμότητας του ζητήματος. «Η άσκηση δεν είναι εύκολη, αλλά αξίζει τον κόπο να τολμήσουμε, για την ευημερία των νεότερων γενεών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός , ο οποίος έκανε λόγο για «Δημόσιο Ταμείο».

     Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργό Εργασίας Τάσο Γιαννίτση και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριο, που συμμετείχαν στο φόρουμ, οι δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν από το 2009, το αφανές έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος ανέρχεται στα 350 δις ευρώ, με αυξητικές τάσεις, επηρεάζοντας τα δημόσια οικονομικά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ