• Οικονομία

    Ποιοι φόροι μειώνονται

    Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο επίδομα θέρμανσης - Έρχονται οι ΚΥΑ

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Μειώνεται στο 13% από 24% ο ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών από την 1η Ιουλίου έως και τις 30 Οκτωβρίου προκειμένου να δοθεί ανάσα στην ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% για τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και τα τουριστικά πακέτα όπου μέχρι σήμερα το 80% της αξίας του επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 13% και το 20% με 24% και πλέον για το τετράμηνο η αναλογία αλλάζει σε 90% με 13% και 10% με 24%.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε στοχευμένη επέκταση του μέτρου μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου (τουρισμός, εστίαση) προχωρώντας παράλληλα σε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν απώλεια εισοδήματος.

    Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ακόμα πακέτο ύψους 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της πρώτης κατοικίας και ενήμερων δανειοληπτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

    Τέλος, μειώνεται η προκαταβολή φόρου, το ύψος της μείωσης η οποία θα εφαρμοστεί φέτος, όχι οριζόντια, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια πτώσης τζίρου. Το ύψος της εφάπαξ έκπτωσης θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο και θα αφορά στις πληττόμενες επιχειρήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ