• Οικονομία

    Ποια είναι η στρατηγική της Αθήνας για την έξοδο στις αγορές – Στάση αναμονής από τον ΟΔΔΗΧ

    • NewsRoom


    Οι προσδοκίες για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές εντείνονται την ίδια στιγμή που δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου θέλουν την Αθήνα να ετοιμάζει μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγου.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, «Η Ελλάδα επέστρεψε. Καθώς η χώρα πλησιάζει στην έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν πέσει δραματικά από το “ταβάνι” του 2012, ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι πιο ζεστοί στην προοπτική της επιστροφής της στις αγορές χρέους. Και οι εκδότες, κρατικοί και μη, δε χάνουν χρόνο για να βάλουν τα πράγματα σε μία σειρά».

    Την ίδια στιγμή, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι, αν και η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη χρημάτων, δεν θα πρέπει να περιμένει πολύ και θα πρέπει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στην αγορά με δοκιμαστικές εκδόσεις.

    Στην Αθήνα τώρα, το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κάνουν τον σχεδιασμό τους αυτή τη στιγμή, στέλνοντας ένα μήνυμα καθησυχασμού, χωρίς βιαστικές κινήσεις.

    Η Ελλάδα έχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί τον Αύγουστο με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ και φαίνεται πως καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως και το τέλος του 2022.

    Σύμφωνα πληροφορίες, η στρατηγική που χαράσσεται για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κινείται σε τρεις άξονες:

    1. Οι νέες εκδόσεις ομολόγων να μην υπερβαίνουν τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες. Για παράδειγμα, η Ελλάδα χρειάζεται 10 δισ. ευρώ το 2019, 5-6 δισ. ευρώ το 2020 και 7-8 δισ. ευρώ το 2021.

    2. Επέκταση της επενδυτικής βάσης. Στόχος είναι η Ελλάδα να ξεφύγει από τα μεγάλα ξένα hedge funds και να προσελκύσει νέους επενδυτές που θα επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα.

    3. Σταδιακή βελτίωση των ελληνικών τίτλων. Ο σχεδιασμός προβλέπει 3-4 εκδόσεις τον χρόνο για την άντληση μικρών σχετικά ποσών από τις διεθνείς αγορές, της τάξης των 1,5 – 2 δισ. ευρώ στην κάθε έκδοση.

    Όσον αφορά τον χρόνο της επόμενης έκδοσης ομολόγων, όλα παραμένουν ανοιχτά. Αν εμφανιστεί ευκαιρία, θα αξιοποιηθεί, χωρίς όμως η άμεση νέα έξοδος στις αγορές να πιέζει.

    Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4% και κινείται στην περιοχή του 3,85%.

    Το οικονομικό επιτελείο αναμένει άλλη μια αξιολόγηση έως τις 20 Ιουλίου από την S&P, η οποία αναβάθμισε εκτάκτως το rating στα τέλη Ιουνίου, στις 10 Αυγούστου αναμένεται η νέα αξιολόγηση από τη Fitch, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου ανακοινώνονται τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Αν η οικονομία αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από το 2,3% του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, θα δοθεί ένα ισχυρό σήμα για τοποθετήσεις από τις αγορές.



    ΣΧΟΛΙΑ