• Οικονομία

    Πετρέλαιο θέρμανσης: «Φωτιά» οι τιμές – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

    • NewsRoom
    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    «Φωτιά» αναμένεται να είναι φέτος οι τιμές για πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

    Με τα σημερινά δεδομένα, στην Ελλάδα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, θα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο έναντι 1,37 με 1,41 ευρώ που άνοιξε πέρυσι, λόγω της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών στην αντλία και την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια.

    Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι φέτος δεν θα υπάρξει επιδότηση στην αντλία, ενώ και τα διυλιστήρια δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση για παροχή έκπτωσης.

    Πρακτικά η τιμή έναρξης πέρυσι, μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία και τις επιπλέον εκπτώσεις από την αγορά, διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί φέτος χωρίς τις επιδοτήσεις αυτές.

    Συνεπώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το επίδομα θέρμανσης με βελτιωμένα κριτήρια καταβολής για τις οικογένειες με παιδιά, ωστόσο, προκειμένου να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων, επιλέγει στον προϋπολογισμό του 2024 την προώθηση άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών (αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση αναπηρικών επιδομάτων, επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, κ.λπ.)».

    Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

    Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 η στήριξη των νοικοκυριών θα γίνει μέσω της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης με τα ποσά να παραμένουν τα ίδια με πέρυσι.

    Ωστόσο θα ισχύσουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, καθιέρωση ενός εισοδηματικού «κόφτη» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και κατάργηση του διπλού επιδόματος που δόθηκε πέρυσι για τη μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Πότε και πόσο αυξάνονται οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

    Eurostat: Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ – Μέσος όρος 41 ώρες/εβδομάδα

    ΥΠΟΙΚ: Εξηγήσεις για τα μέτρα για συνταξιούχους, επίδομα θέρμανσης και… Airbnb



    ΣΧΟΛΙΑ