• Διεθνής πολιτική

    Παραίτηση Τζόνσον: Οι υποψήφιοι διάδοχοι για την αρχηγία των Τόρις και την Downing Street 10

    • NewsRoom

    Από αριστερά: Liz Truss, Rishi Sunak,Sajid Javid, υποψήφιοι διάδοχοι και υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον.


    Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από αρχηγός των Συντηρητικών ανοίγει τις διαδικασίες για κάλπες, εκτοξεύει τη στερλίνα και χαροποιεί τους επενδυτές, σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των αγορών.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός δεν θα αφήσει ακόμα τη θέση του μέχρι να αναδειχθεί ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών.

    Τρία χρόνια μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2019, με εντυπωσιακή πλειοψηφία, πλειάδα υποψηφίων διεκδικούν τη θέση του.

    Ποιοι είναι οι διάδοχοί του

    Προς το παρόν, δεν προβλέπεται συγκεκριμένο πρόσωπο ως διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον, υπάρχουν όμως αρκετοί υποψήφιοι.

    Οι δύο «προφανείς» επιλογές, οι πρώην υπουργοί του Jeremy Hunt και Sajid Javid, έχουν και διεκδικήσει την ηγεσία στο παρελθόν και αναμένεται να κάνουν ξανά το ίδιο.

    Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες υποψηφιότητες, όχι τόσο προφανείς, που η δυναμική τους θα φανεί κατά την εκλογική διαδικασία.

    • Ο πρώην υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης, Michael Gove
    • Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Penny Mordaunt
    • Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Rishi Sunak
    • Η υπουργός Εξωτερικών, Liz Truss
    • Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Tom Tugendhat
    • Ο υπουργός Άμυνας, Ben Wallace
    • Ο υπουργός Οικονομικών, Nadhim Zahawi

    Το προφίλ των διαδόχων

    Rishi Sunak

    Ο Rishi Sunak ήταν μία από τις πιο απαστράπτουσες προσωπικότητες, σύμφωνα με το BBC, ως πιθανός μελλοντικός αρχηγός των Τόρις.

    Η διαμάχη όμως για τις φορολογικές υποθέσεις της γυναίκας του έχει αμαυρώσει τη φήμη του, ενώ σε αυτό ήρθε να προστεθεί κι ένα πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων lockdown.

    Βέβαια, η  κίνησή του να παραιτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο με τον συνάδελφο υπουργό και φίλο Sajid Javid, έχει αναγνωσθεί ως το πρώτο σημαντικό χτύπημα ενάντια στον Μπόρις Τζόνσον, ανοίγοντας τον δρόμο των υπόλοιπων υπουργικών παραιτήσεων που τελικά τον ανάγκασαν να φύγει.

    Sajid Javid

    «Το πρόβλημα ξεκινάει από την κορυφή», είπε ο πρώην υπουργός, και παραιτήθηκε. Μια ιδιαίτερη πορεία πολιτικού και μία ακόμα πιο ιδιαίτερη σχέση με τον Μπόρις Τζόνσον.

    Ο ίδιος, το 2019 είχε θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία, φτάνοντας στην τελική τετράδα, όπου και παραιτήθηκε για να αναλάβει ο Τζόνσον. Τρία χρόνια μετά, βέβαια, έκρινε ότι ο πολιτικός που στήριξε, πρέπει να φύγει, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, για μία ακόμη παραίτηση εν ενεργεία πρωθυπουργού των Συντηρητικών.

    Η υποστήριξή του αρχικά ανταμείφθηκε, στη συνέχεια όμως παραιτήθηκε και επέστρεψε στα έδρανα ως Υπουργός Υγείας.

    Από την αρχή είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους και έγινε για πρώτη φορά βουλευτής των Τόρις το 2010.

    Liz Truss

    Είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που ηγήθηκε του Foreign Office και έλαβε τα εύσημα για την απελευθέρωση της Nazanin Zaghari-Radcliffe, η οποία ήταν όμηρος στο Ιράν για πολλά χρόνια.

    Εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2010 ως βουλευτής του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ και έγινε μια δημοφιλής πολιτικός μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος για τις φιλελεύθερες απόψεις της για την οικονομία και το εμπόριο.

    Η υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει από νωρίς την υποστήριξή της στον Τζόνσον μετά την αποχώρηση της καγκελαρίου και του υπουργού Υγείας του, ενισχύοντας τη θέση της μεταξύ των πιστών ακολούθων.

    Michael Gove

    Άλλος ένας διάδοχος που έχει θέσει υποψηφιότητα ακόμα δύο φορές στο παρελθόν. Το 2019 ήρθε τρίτος μετά τον Boris Johnson και τον Jeremy Hunt.

    Αλλά η πιο διάσημη παρέμβασή του έγινε το 2016, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για την ΕΕ, κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στην πλευρά της αποχώρησης.

    Έχοντας αρχικά υποστηρίξει τον συνάδελφό του Τζόνσον, απέσυρε με εντυπωσιακό τρόπο την υποστήριξή του, λέγοντας «απρόθυμα» ότι ο κ. Τζόνσον δεν μπορούσε «να παράσχει την ηγεσία ή να δημιουργήσει την ομάδα για το έργο που είχε μπροστά του».

    Πάντως, ο  πρώην δημοσιογράφος του BBC και αρθρογράφος της εφημερίδας Times είναι ένας από τους μακροβιότερους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου.

    Nadhim Zahawi

    Αν και είναι ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον Rishi Sunak, όταν αυτός παραιτήθηκε, γρήγορα εντάχθηκε στην ομάδα όσων ζητούσαν επίμονα από τον Τζόνσον να φύγει.

    Γεννημένος στο Ιράκ το 1967, ο Zahawi και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να φύγουν όταν πήρε την εξουσία ο Σαντάμ Χουσεΐν.

    Αφού σπούδασε χημικός μηχανικός, ίδρυσε μια εταιρεία που πουλούσε εμπορεύματα Teletubbies πριν κάνει την περιουσία του με την ίδρυση της διαδικτυακής εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov.

    Jeremy Hunt

    Ήρθε δεύτερος στην αναμέτρηση με τον Τζόνσον το 2019 και είναι βουλευτής του South West Surrey από το 2005.

    Ο Hunt εντάχθηκε στην κυβέρνηση το 2010 ως γραμματέας Πολιτισμού και επίσης ηγήθηκε του Υπουργείου Υγείας.

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας, εξέτασε εξονυχιστικά την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αν όμως κληθεί πάλι να υπερασπιστεί τον νέο ηγέτη που θα προκύψει, θα πρέπει να έχει μια τελείως διαφορετική στάση από αυτή που κράτησε με τον Τζόνσον, όσον αφορά τις θέσεις του για το Brexit, σχολιάζει το BBC.

    Suella Braverman

    Μία από τις πιο ξεκάθαρες υποψηφιότητες είναι η Suella Braverman. Πριν καν δηλώσει ο Μπόρις Τζόνσον ότι θα παραιτηθεί, αυτή εξέφρασε την πρόθεσή της να είναι υποψήφια.

    Μία από τις πιο ενεργές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής ερευνητικής ομάδας που εστιάζει στο Brexit, ήταν παθιασμένη υπέρμαχος του και πάντα ένθερμη υποστηρικτής του κ. Τζόνσον.

    Έγινε η πρώτη υπουργός σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου που πήρε άδεια μητρότητας, μιας και ο νόμος έπρεπε να αλλάξει για να μπορέσει να πάρει άδεια.

    Penny Mordaunt

    Ως πρώην βοηθός μάγου, η Penny Mordaunt έχει ιστορικό εξαιρετικών επιτευγμάτων.

    Σε πολιτικούς όρους, είχε ήδη βγάλει ένα λαγό από το καπέλο της το 2019, όταν έγραψε ιστορία με το να γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Αλλά η κυρία Mordaunt είναι πιθανώς πιο γνωστή έξω από το Westminster για την εμφάνισή της στην καταδυτική εκπομπή Splash του ITV!, όπου πήγε να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Πριν εισέλθει στην πολιτική του Ουέστμινστερ, ήταν υπεύθυνη τύπου για το Συμβούλιο του Κένσινγκτον και του Τσέλσι και την Ένωση Εμπορευματικών Μεταφορών.

    Ben Wallace

    Ο υπουργός Άμυνας και πρώην στρατιώτης είναι μια προσωπικότητα χαμηλού προφίλ που έχει τραβήξει την προσοχή από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε έγκαιρα την απόφαση να υποστηρίξει το Κίεβο με όπλα και εκπαίδευση.

    Παρά την αντίθεσή του στο Brexit, ο Wallace ηγήθηκε στο παρελθόν της αποτυχημένης εκστρατείας ηγεσίας του Μπόρις Τζόνσον το 2017, προτού ανταμειφθεί με μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο το 2019.

    Ήταν επίσης ένα από τα κύρια στελέχη του στρατού που συμμετείχαν στην ανάκτηση της σορού της πριγκίπισσας Νταϊάνα από το Παρίσι.

    Tom Tugendhat

    Το στυλ του Tom Tugendhat είναι το πολικά αντίθετο από αυτό του Μπόρις Τζόνσον. Ένας μετριοπαθής που προβάλλει τον πραγματισμό και όχι τον λαϊκισμό, ένας άνθρωπος που υποστήριξε το Remain στο δημοψήφισμα της ΕΕ το 2016.

    Για αυτά τα χαρακτηριστικά, ο κ. Tugendhat, ο οποίος εξελέγη βουλευτής για το Tonbridge το 2015, συζητείται ως πιθανός μελλοντικός ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος εδώ και χρόνια.

    Ερωτηθείς το 2017 αν θα ήθελε να γίνει πρωθυπουργός, είπε: «Φυσικά. Αγόρασα ένα εισιτήριο, οπότε γιατί να μην θέλω να κερδίσω το λαχείο;»

    Διαβάστε επίσης:

    Ράλι για τη στερλίνα με φόντο την είδηση για αποχώρηση του Τζόνσον – Ανακούφιση από τους traders

    Ουκρανία: Οι Ουκρανοί ανησυχούν για το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον



    ΣΧΟΛΙΑ