• Οικονομία

    «Παράθυρο» μέτρων στήριξης «αλά γαλλικά» – Έως 300 ευρώ το «δώρο Πάσχα», τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (upd)

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • του Βασίλη Τσεκούρα και της Αλίκης Χατζή
    O Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Μέτρα “αλά γαλλικά”  μελετά να εξαγγείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης των τιμών στα καύσιμα.

    Τόσο στο Οικονομικό Επιτελείο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν την ιδέα των «οριζόντιων μέτρων» με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ή του ΦΠΑ και προσανατολίζονται σε μια λύση ανάλογη με εκείνη που εφαρμόζει η Γαλλία.

    Η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, το αργότερο την Παρασκευή.

    Τι προβλέπει και ποιους αφορά το νέο πακέτο της κυβέρνησης

    Ο αριθμός δικαιούχων που θα πάρει ανάσα

    Όπως διαπίστωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη παρουσία του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, η ΕΕ δεν δείχνει την ετοιμότητα που επέδειξε στην πανδημία για βοήθεια προς όλα τα κράτη μέλη χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Αντίθετα, όπως επισημαίνουν πηγές στο mononews.gr, ακριβώς επειδή ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα.

    Ο δε υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναχώρησε για Eurogroup και Ecofin έχοντας λάβει οδηγία από τον πρωθυπουργό να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση προς τους πιστωτές για νέα οικονομική στήριξη στη χώρα μας, η οποία δεν θα προσμετρηθεί στο υψηλό χρέος της χώρας.

    Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για την Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί και βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας και είναι διαρκώς στο στόχαστρο των πιστωτών. Το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο, βέβαια, αντιλαμβάνεται ότι αν δεν υπάρξει ένα γενναίο πακέτο στήριξης, ως αντίδοτο στον υψηλό πληθωρισμό, τις αβάστακτες τιμές στην ενέργεια και τις συνεχείς αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, η κατάσταση στην κοινωνία θα γίνει εκρηκτική, ενώ θα έχουμε νέο κύμα λουκέτων σε επιχειρήσεις. Στην κυβέρνηση, μάλιστα, δεν αποκλείουν να οδηγηθούν οι πολίτες σε μία άτυπη στάση πληρωμών, όχι από ιδεολογία, αλλά λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στην αιφνίδια έκρηξη των μηνιαίων εξόδων. Γι’ αυτό και γίνεται συντονισμένη προσπάθεια από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ώστε να βρεθεί ένας τρόπος ανακατανομής των κονδυλίων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και από άλλα προγράμματα, προκειμένου να εξοικονομηθούν οι πόροι για το νέο πακέτο στήριξης και να μην υπάρξουν αναταράξεις στις σχέσεις μας με τους πιστωτές.

    Πάντα σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, γίνεται προσπάθεια να διευρυνθούν τα κριτήρια της νέας δέσμης μέτρων εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αριθμό των δικαιούχων που θα καταφέρουν τελικά να καλυφθούν και να πάρουν μία μικρή οικονομική ανάσα.

    Οι πληροφορίες λένε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που θα υιοθετηθούν θα είναι ιδιαίτερα στενά και ότι τα μέτρα κοστολογούνται γύρω στο 1 δισ. ευρώ.

    Το νέο πακέτο που θα ανακοινωθεί περιλαμβάνει παράταση ή και ενίσχυση των έκτακτων επιδομάτων σε νοικοκυριά για ρεύμα, φυσικό αέριο και επίδομα θέρμανσης, ενίσχυση των βιομηχανιών -ιδιαίτερα των πιο ενεργοβόρων- καθώς και στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

    Θα υπάρξει έκτακτο Δώρο Πάσχα, που θα δοθεί με τη μορφή επιδότησης. Ωστόσο, ενώ οι αρχικές διαρροές έκαναν λόγο για επίδομα της τάξης των 300 ευρώ, τα κυβερνητικά σχέδια φαίνεται πως άλλαξαν, καθώς το τελικό του ύψος δείχνει να κινείται από 200 έως 300 ευρώ. Τα Χριστούγεννα δόθηκαν 250 ευρώ.

    Δικαιούχοι αναμένεται να είναι περίπου 1 εκατ. οικονομικά αδύναμοι πολίτες, όπως:

    • Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα
    • Χαμηλοσυνταξιούχοι
    • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
    • Άτομα με αναπηρία

    Φαίνεται πως δεν πρέπει να ελπίζουν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι θα μείνουν εκτός.

    Όσον αφορά στην ημερομηνία καταβολής, αυτή προσδιορίζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα και πάντως πριν από τις 24 Απριλίου, οπότε πέφτει φέτος το Πάσχα.

    Ο τρίτος άξονας των νέων μέτρων αφορά στο γνωστό πια ως «κουπόνι βενζίνης», το οποίο, ωστόσο, δεν θα αφορά όλους τους πολίτες, καθώς θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά «πιο διευρυμένα», σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

    Με εισοδηματικά κριτήρια το επίδομα βενζίνης

    Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως η νέα παρέμβαση για τη βενζίνη θα είναι ιδιαίτερα στοχευμένη και σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για οριζόντιο μέτρο.

    Όπως εξήγησε, η κατανάλωση της βενζίνης εξαρτάται από το εισόδημα των πολιτών, ενώ ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό της παρέμβασης έχει και η πολυιδιοκτησία, δηλαδή όταν ένας φορολογούμενος έχει στην κατοχή του περισσότερα από ένα οχήματα.

    Γι’ αυτό το λόγο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αποκτούν νόημα τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συνυπολογίζουν τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας.

    Το μέτρο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες δεν αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή οι πολίτες δεν θα κληθούν να ανατρέξουν σε παλαιότερες αποδείξεις βενζίνης, αλλά θα αφορά την περίοδο από την έναρξη ισχύος του μέτρου και έπειτα.

    Με βάση το σχεδιασμό, αυτές οι αποδείξεις θα πρέπει να δηλώνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να λαμβάνουν μια επιστροφή φόρου από το κράτος.

    Το «τριπλό» πακέτο

    Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο πακέτο στήριξης αναμένεται να πραγματοποιηθούν το πιθανότερο αύριο, ενώ όπως σημείωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, θα εστιάζει σε τρία επίπεδα: «Θα υπάρχει  ενίσχυση που θα αφορά κυρίως συμπολίτες μας που είναι πιο αδύναμοι οικονομικά. Θα δούμε πού θα φτάσει και μέχρι ποιους θα αφορά. Υπάρχει η δεύτερη κατηγορία, που είναι οριζόντια και αφορά την ενίσχυση σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η οποία συνεχίζεται και θα ενισχυθεί. Θα είναι οριζόντια. Θα αφορά τους πάντες. Θα αφορά νοικοκυριά, θα αφορά επιχειρήσεις, θα αφορά αγρότες. Η τρίτη παρέμβαση, αφορά στα  καύσιμα που χωρίς πολύπλοκες και πολύ δύσκολες διαδικασίες, θα πληρώνουμε, τιμή μικρότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία, όχι οριζόντια, όχι όλοι, αλλά πάντως πολλοί. Χωρίς αμφιβολία θα αφορά περισσότερους».

    Υπέρβαση εσόδων στον προϋπολογισμό

    Η υπέρβαση άγγιξε τα 887 εκατ. ευρώ, αφού η καλύτερη πορεία της οικονομίας το 2021 φαίνεται πως μετακυλίστηκε και στους πρώτους μήνες του νέου έτους.

    «Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. καλύτερα του στόχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία – προ του πολέμου – αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό και διευκολύνει την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε πως το σενάριο του οικονομικού επιτελείο για τις αυριανές ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης αφορά ένα σημαντικό κονδύλι, το οποίο θα προέλθει από την καλύτερη πορεία του προϋπολογισμού.

    Διαβάστε επίσης

    Έκρηξη φορολογικών εσόδων τον Φεβρουάριο – Ανοίγει ο δρόμος για το νέο πακέτο στήριξης



    ΣΧΟΛΙΑ