• Οικονομία

    Παραμένει «πονοκέφαλος» ο πληθωρισμός – Τι θα δείξουν σήμερα το μεσημέρι τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλάει στο συνέδριο της Ολυμπίας την 1η ημέρα στο Ζάππειο Μέγαρο

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί για έναν ακόμα μήνα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Στις 12 το μεσημέρι η ελληνική στατιστική αρχή Θα ανακοινώσει τα νέα στοιχεία για το δείκτη τιμών Καταναλωτή το μήνα Νοέμβριο, ένα μήνα κατά τον οποίο είχαν υποχωρήσει οι τιμές στην ενέργεια, αλλά και στα καύσιμα.

    Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει πληθωρισμό στο 9,1%, από το 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

    Η πρώτη εκτίμηση για το Νοέμβριο από τη Eurostat έκανε λόγο για πληθωρισμό 9%, ωστόσο ο τρόπος μέτρησης ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική στατιστική αρχή είναι διαφορετικός. Και πάλι όμως, αναμένεται να είναι μειωμένος σε σχέση με πριν.

    Η μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατανάλωση σε καύσιμα θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καύσιμα) λόγω της παράτασης της καλοκαιρίας και η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου, είχαν βοηθήσει στην επιβράδυνση των αυξήσεων στα καύσιμα.

    Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

    Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της  ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 68,4%, του πετρελαίου θέρμανσης που άρχισε να διατίθεται από τα μέσα του Οκτωβρίου 20,8%, ενώ στα στερεά καύσιμα (ξύλα, πέλλετ) 23% και στα υγρά καύσιμα κατά 17,8%.

    Την ίδια ώρα τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατέγραψαν τον Οκτώβριο αύξηση στις τιμές τους κατά 24,2%, το ψωμί και τα δημητριακά 19,3%, τα κρέατα 17,3%, τα έλαια και τα λίπη 16,6%, τα λαχανικά 13,2%, καφές, κακάο και τσάι 13,4%, τα λοιπά τρόφιμα 12%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά κατά 6,1%, τα νωπά φρούτα κατά 3,4%.

    Στις υπηρεσίες τα κόμιστρα για τις μεταφορές επιβατών με ταξί αυξήθηκαν κατά 32,9%, τα εισιτήρια αεροσκαφών 30,6% και τα εισιτήρια των πλοίων 26,7%. Οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία καταγράφουν αύξηση κατά 20,2%, τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και τα θέατρα κατά 14,2% και το πακέτο διακοπών κατά 12%.

    Οι τιμές στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 19,4%, στα καινούργια αυτοκίνητα 12,3% και στα μοτοποδήλατα κατά 8,4%. Επίσης τα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ αυτοκίνητου κατά γράφουν αύξηση τιμών κατά 10,3%.

    Διαβάστε επίσης

    Μειώνεται το “κενό ΦΠΑ” στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν

    Με υψηλότερη ανάπτυξη θα κλείσει το 2022 – Γιατί δεν δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος



    ΣΧΟΛΙΑ