Οικονομία

Πάολο Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα θα λάβει προχρηματοδότηση περίπου 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης – Τον Ιούλιο ξεκινά η εκταμίευση

  • NewsRoom
Τζεντιλόνι

Πάολο Τζεντιλόνι, οικονομικός επίτροπος της ΕΕ


Περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ θα πάρει η Ελλάδα ως προχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο  Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε αναλυτικά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του οποίου ήδη 14 χώρες έχουν παρουσιάσει το δικό τους εθνικό πλάνο. Η Ελλάδα, ήταν η 2η χώρα που κατέθεσε τον φάκελό της και μέσα στον Μάιο αναμένονται και οι υπόλοιπες χώρες – εκτός 2-3 εξαιρέσεων, όπως εξήγησε ο κ. Τζεντιλόνι. Χαρακτήρισε τις Ελληνικές προτάσεις ενδιαφέρουσες αφού συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που θα φέρουν ρευστότητα ενώ συγχρόνως θα στηρίξουν την απασχόληση και τομείς όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρίνισε ότι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου θα κατατεθούν επίσημα οι προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση και η εκταμίευση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Η πρώτη αυτή προχρηματοδότηση θα αφορά το 13% του συνολικού ποσού για κάθε χώρα και η Ελλάδα αναμένεται έτσι να λάβει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Τζεντιλόνι, όλα τα παραπάνω συνδέονται με τις εθνικές αποφάσεις των κρατών μελών. Ήδη 19 χώρες έχουν εγκρίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και όσο πιο γρήγορα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

«Γνωρίζουμε ότι η κρίση είχε διαφορετικές συνέπειες σε κάθε χώρα και επίσης ότι κάθε χώρα έχει άλλους ρυθμούς ανάκαμψης», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση όλων είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Χαρακτήρισε το σχέδιο Next Generation EU ένα «εργαλείο αλληλεγγύης και στήριξης» και υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός των Βρυξελλών είναι περίπλοκος και δεν λειτουργεί με εκτελεστικά διατάγματα. «Οφείλουμε σε κάθε βήμα να επιδιώκουμε συναινέσεις και συμφωνίες γι αυτό και όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν πολύ μεγάλη σημασία», είπε κλείνοντας ο κ. Τζεντιλόνι.

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλίας Σιακαντάρης.



ΣΧΟΛΙΑ