• Οικονομία

    Πάνω από 1.000 οι φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα – Γιατί ζήτησε την επανεξέτασή τους ο Στουρνάρας

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    Στην ανάγκη επανεξέτασης όλων των φοροαπαλλαγών στάθηκε με σημερινή του παρέμβαση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα».

    Πόσες όμως, είναι οι φοροαπαλλαγές που υπάρχουν στον ελληνικό προϋπολογισμό και πόσο κοστίζουν στα κρατικά ταμεία κάθε χρόνο;

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη χώρα μας ο αριθμός των φοροαπαλλαγών ανέρχεται σε 1.047, με το δημοσιονομικό κόστος τους να φτάνει στα 12,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι φοροαπαλλαγές ανέρχονται στο 26,7% των φορολογικών εσόδων, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για τις οποίες οι εκπτώσεις δεν μπορούν να μετρηθούν, όπως για παράδειγμα στις κληρονομιές και στα κέρδη των τυχερών παιγνίων.

    «Για να δούμε λίγο τις λεγόμενες φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, δηλαδή αυτά που η ίδια κυβέρνηση δίνει. Γιατί να τα δώσει; Ας τα αξιολογήσει πρώτα. Ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους πλέον ευάλωτους;», αναρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας.

    Στην πράξη, το θέμα της επανεξέτασης των φοροαπαλλαγών που έθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, η οποία προβλέπει πως θα πρέπει πρώτα να μπει «μαχαίρι» στη φοροδιαφυγή, προκειμένου να αποκαλυφθούν εκείνοι που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην εφορία και την ίδια ώρα καθίστανται δικαιούχοι επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.

    Αυτό, δηλαδή, που επιχειρεί να κάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς 7 στους 10 επαγγελματίες δηλώνει εισοδήματα μικρότερα από 10.000 ευρώ και αρκετοί εξ΄ αυτών λαμβάνουν ακόμα και επιδόματα.

    Η λίστα με τις 10 βασικότερες κατηγορίες φοροαπαλλαγών έχει ως εξής:

    1.  Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων καταγράφονται 231 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν πάνω από 5 δισ. στον προϋπολογισμό. Το μεγαλύτερο τμήμα και συγκεκριμένα ποσό ύψους 3,8 δισ. Ευρώ αφορά στο αφορολόγητο όριο και στη μείωση του φόρου ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας (γονείς και παιδιά).
    2. Στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων υπάρχουν 200 φοροαπαλλαγές με κόστος 1,3 δισ. ευρώ και κερδισμένες υπολογίζονται πως είναι 53.021 επιχειρήσεις.
    3. Στη φορολογία κεφαλαίου (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΑ, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις κ.λπ.) υπάρχουν 129 απαλλαγές με κόστος 3,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, από 4,2 δισ. ευρώ το 2021.
    4. Στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας οι φοροαπαλλαγές εντοπίζονται σε 85 περιπτώσεις και κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 854 εκατ. ευρώ.
    5. Στο τέλος ταξινόμησης οχημάτων υπάρχουν 25 φοροαπαλλαγές που αφαιρούν εισπράξεις 121 εκατ. ευρώ.
    6. Στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που στερούν από τον Προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ, καταγράφονται 44 απαλλαγές.
    7. Στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων υπάρχουν 28 απαλλαγές που κοστίζουν 11,8 εκατ. ευρώ.
    8. Στα τέλη χαρτοσήμου καταγράφονται 76 απαλλαγές, συνολικού κόστους 73 εκατ. ευρώ.
    9. Στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου ισχύουν 19 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν 17 εκατ. ευρώ
    10. Στον φόρο ασφαλίστρων υπάρχουν πέντε απαλλαγές που μειώνουν κατά 421 εκατ. ευρώ τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Στουρνάρας: Να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές – Η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα

    Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Κ. Χατζηδάκης: Έρχονται οριακές τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό



    ΣΧΟΛΙΑ