• Οικονομία

    Παγκόσμια Τράπεζα: Αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη

    • NewsRoom
    ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας


    Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 2% σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για το 2023.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντειβιντ Μάλπας εξήγησε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων οφείλεται κυρίως στην βελτίωση των προοπτικών για την ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας, μετά την άρση των περιορισμών, η οποία εκτιμάται στο 5,1% για το τρέχον έτος.

    Προειδοποίηση

    Τον Ιανουάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε εκτιμήσει ρυθμό 1,7%, όμως ο Μάλπας ανέφερε ότι έχει αναθεωρήσει την πορεία για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, για τις οποίες βλέπει καλύτερες προοπτικές.

    Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε πως οι πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της τραπεζικής ταραχής, καθώς και της ανόδου στην τιμή του πετρελαίου, ενδέχεται να επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Μιλώντας μάλιστα συγκεκριμένα για τις ΗΠΑ, ο Malpass δήλωσε ότι οι τριγμοί στον τραπεζικό τομέα συρρικνώνουν την οικονομική δραστηριότητα, ενόσω οι πληθωριστικές πιέσεις εμμένουν.

    Παράλληλα, τόνισε πως η φετινή επιβράδυνση σε σχέση με την ανάπτυξη του 2022 θα δημιουργήσει προβλήματα στη διαχείριση του χρέους από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η πίεση που ασκεί το διεθνές χρέος στο παγκόσμια σύστημα θα δώσει ώθηση για την υιοθέτηση τακτικών αναδιάρθρωσής του.

    Περισσότερες από τις μισές χώρες χαμηλού εισοδήματος στον κόσμο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο χρέους και αρκετές έχουν χρεοκοπήσει ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά αποτέλεσματα μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα στην εβδομάδα για την πορεία της ανάπτυξης.



    ΣΧΟΛΙΑ