• Οικονομία

    Ουρές στα γραφεία συμβολαιογράφων για μεταβιβάσεις ακινήτων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανείσπρακτα ενοίκια: Έως τις 10 Σεπτεμβρίου για την εξώδικη δήλωση στους ενοικιαστές

    Ανείσπρακτα ενοίκια: Έως τις 10 Σεπτεμβρίου για την εξώδικη δήλωση στους ενοικιαστές


    Δεν προλαβαίνουν τις αιτήσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων τα γραφεία των συμβολαιογράφων, καθώς έχει εκτοξευθεί το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

    Αιτίες φαίνεται πως είναι η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, αλλά και η ηλεκτρονική διαδικασία αγοραπωλησιών που ολοκληρώνεται με 9 «κλικ» στον υπολογιστή του συμβολαιογράφου, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να χρειάζεται να επισκεφθούν τις κατά τόπους εφορίες.

    Έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται κυρίως από γονείς ή παππούδες που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στις νεότερες γενιές. Στην πλειοψηφία τους τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν από τον Ιανουάριο του 2022 και στην πράξη τρέχουν να προλάβουν την επερχόμενη αύξηση των 20 φόρων που επηρεάζουν οι νέες τιμές ζώνης.

    Φορολογούμενος που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών στην περιοχή της Δάφνης ο φόρος μεταβίβασης ανέρχεται σήμερα στα 2.070 ευρώ. Ωστόσο, μετά την αύξηση των αντικειμενικών κατά 65% από τις αρχές του 2022, ο φόρος θα εκτοξευθεί στα 3.420 ευρώ, με την συνολική επιβάρυνση να ανέρχεται στα 1.350 ευρώ.

    Στον αντίποδα, σε περιοχές με μειώσεις τιμών οι αγοραπωλησίες συμφέρει να πραγματοποιηθούν από το 2022. Για διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στην Εκάλη, όπου η τιμή μειώνεται κατά 9,1% από τα 3.850 ευρώ / τετραγωνικό μέτρο στα 3.500 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης είναι σήμερα 6.930 ευρώ και μειώνεται σε 6.300 ευρώ. Ο φορολογούμενος θα κερδίσει 630 ευρώ, αν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη μεταβίβαση μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022.

    «Έκρηξη» έως το τέλος του έτους

    Με τις αντικειμενικές αξίες να εκτοξεύονται σε περισσότερες από 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι συμβολαιογράφοι αναμένουν να υπάρξει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές, καθώς οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την επιβολή πρόσθετων φόρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά του 2022.

    Τα στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν ότι από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 105.000 αγοραπωλησίες ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2019 μόλις που είχαν ξεπεράσει τις 98.000. Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν πως τον Ιούνιο άλλαξαν χέρια σχεδόν 13.000 ακίνητα.

    Αγοραπωλησία σε μόλις… 15 λεπτά

    Σε υπόθεση μόλις 15 λεπτών έχει πλέον μετατραπεί η διαδικασία της συμπλήρωσης και υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

    Τα στοιχεία από τη χρήση της πλατφόρμας «myProperty», της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δείχνουν ότι αυτός είναι, κατά μέσο όρο, ο χρόνος, που χρειάστηκαν οι συμβολαιογράφοι, αγοραστές και πωλητές, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε ψηφιακές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

    Πλέον, η διαδικασία ολοκληρώνεται με μόλις εννέα «κλικ» στον υπολογιστή.

    Συγκεκριμένα:

    Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή

    Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet

    Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση

    Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος

    Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης

    Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking)

    Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου

    Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο «myProperty» για συμβολαιογράφο και αγοραστή

    Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo «myProperty»

    Διαβάστε επίσης:

    Στον «αέρα» η πλατφόρμα valuemaps – Δείτε τις νέες αντικειμενικές με ένα κλικ

    Σκυλακάκης: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη αρχίσει

    Χρήστος Σταϊκούρας: «Οι αρχές και οι στόχοι της μεταρρύθμισης των αντικειμενικών αξιών»



    ΣΧΟΛΙΑ