• Οικονομία

    OPEC+: Πρόβλεψη για μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2022

    • NewsRoom


    Η πετρελαϊκή αγορά αναμένεται να δει μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πλεόνασμα αυτό το έτος, αναφέρει ο OPEC+ σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς το ράλι των τιμών στην ενέργεια και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο ασκούν καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση.

    Ειδικότερα, η Κοινή Τεχνική Επιτροπή του OPEC σε έκθεση της προειδοποιεί ότι η ζήτηση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, αντιμετωπίζει μεγάλες αβεβαιότητες, ιδίως από το ράλι του πληθωρισμού και τις πιο σφικτές συνθήκες στη νομισματική πολιτική.

    Η πρόβλεψη της Επιτροπής

    “Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, συνιστά άλλον έναν κίνδυνο για τους επόμενους μήνες”, σημειώνεται στην έκθεση. Αυτό “μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης απ’ ό,τι εκτιμάται σήμερα ιδίως προς το τέλος του έτους”.

    Η Επιτροπή βλέπει το πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου αυτό το έτος να φτάνει τα 900.000 βαρέλια την ημέρα, από 100.000 βαρέλια την ημέρα στην προηγούμενη εκτίμηση της, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Η έκθεση έρχεται λίγες ημέρες πριν την συνεδρίαση του OPEC+ στις 5 Σεπτεμβρίου και λίγο πάνω από μια εβδομάδα μετά την προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας για το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής από τον Οργανισμό.

    Τι ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Αραβίας

    Ο OPEC+ είναι έτοιμος να μειώσει την παραγωγή του εν μέσω της μεγάλης μεταβλητότητας στις αγορές, προειδοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman την προηγούμενη εβδομάδα.

    Το Reuters πάντως, επικαλούμενο πέντε πηγές, αναφέρει ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει για την πορεία της παραγωγής τους επόμενους μήνες ή για το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.

    Διαβάστε επίσης

    Μέστερ (Fed): «Να αυξηθεί πάνω από το 4% στα επιτόκια στις αρχές του 2023»

    ΗΠΑ: Ισχυρή μείωση στις νέες προσλήψεις τον Αύγουστο – Αυξάνονται οι ανησυχίες για ύφεση

    Τράπεζα της Ελλάδος: Πτώση του ενεργητικού των ασφαλιστικών το β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ