• Οικονομία

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καταβολή του δώρου του Πάσχα – Ποιο τμήμα του δώρου πληρώνει ο εργοδότης, ποιο το κράτος

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Νέα δεδομένα στον υπολογισμό και την καταβολή του δώρου του Πάσχα δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού για 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

    Περισσότερες από 800.000 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας τους με κρατική εντολή ή προχωρούν σταδιακά σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, καθώς συμπεριλαμβάνονται  στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι συγκεκριμένοι εργοδότες- επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα έως τις 30 Ιουνίου με το κράτος να καταβάλει το μέρος του δώρου για το διάστημα που οι συμβάσεις των εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή.

    Απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για την καταβολή του δώρου του Πάσχα δίνει το «Mononews».

    Ποιοι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να καταβάλλουν το δώρο έως τις 30 Ιουνίου;

    -Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανέστειλαν την λειτουργία της επιχείρησης τους με κρατική εντολή και θα το δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έως τις 10 Απριλίου.

    -Οι επιχειρήσεις – εργοδότες πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και αναστείλουν τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους και το δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ έως τις 20 Απριλίου.

    Ποιοι εργοδότες οφείλουν να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα κανονικά έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου;

    Όσες επιχειρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ της λίστας του υπουργείου Οικονομικών οφείλουν να καταβάλουν κανονικά το δώρο έως τις 15 Απριλίου, διαφορετικά ενεργοποιούνται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

    Ποιες είναι οι κατηγορίες των εργαζομένων που θα λάβουν έως τις 30 Ιουνίου το δώρο του Πάσχα σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή;

    Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή θα ληφθεί υπόψη :

    • Σε θέατρα, κινηματογράφους η λειτουργία των οποίων ανεστάλη υποχρεωτικά από 12 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός κατά την 11η Μαρτίου.
    • Σε εστιατόρια και άλλα επισιτιστικά καταστήματα που ανέστειλαν την λειτουργία τους από τις 14 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός κατά την 13η Μαρτίου.
    • Σε επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που έκλεισαν αναγκαστικά από 18 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός ή το ημερομίσθιο της 17ης Μαρτίου.
    • Σε τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας που ανέστειλαν την λειτουργία τους υποχρεωτικά από 23 Μαρτίου, θα ληφθεί υπόψη ο μισθός της 22ης Μαρτίου.

    Πώς θα υπολογίζεται το δώρο του Πάσχα με βάση τα νέα δεδομένα;  

    Το δώρο Πάσχα φέτος θα υπολογιστεί βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η πάγια διαδικασία που εφαρμόζεται κάθε χρόνο προβλέπει πως το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Για φέτος η εν λόγω ημέρα είναι η Παρασκευή 3 Απριλίου. Δεδομένου όμως ότι οι συμβάσεις της πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας είναι ή θα είναι σε αναστολή , στην νέα ΠΝΠ προβλέπεται ότι λαμβάνεται υπόψη ο μισθός την προηγούμενη της αναστολής της εργασιακής σχέσης.

    Τακτικές αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

    Ποιο μέρους του δώρου θα πληρώσουν οι εργοδότες και ποιο το κράτος;

    Η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις – εργοδότες, που έκλεισαν ή πλήττονται σύμφωνα με τους ΚΑΔ, τίθεται σε αναστολή με αποτέλεσμα το επίδομα εορτών Πάσχα να καταβάλλεται μειωμένο, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ του 1981. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Αυτό σημαίνει πως οι εργοδότες θα καταβάλλουν το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως την στιγμή της αναστολής – είτε με κρατική εντολή είτε με απόφαση του εργοδότη – ενώ το κράτος θα συμπληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Υπενθυμίζεται πως η αναστολή για τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ, αλλά μένουν ανοιχτές διαρκεί για 45 ημέρες.

    Για παράδειγμα μισθωτός που τέθηκε σε αναστολή στις 18 Μαρτίου

    • ο εργοδότης θα καταβάλλει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί από 1η Ιανουαρίου έως 17 Μαρτίου
    • το κράτος θα καταβάλλει το τμήμα που αντιστοιχεί από 18 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

    Έστω πως ο μισθωτός αμείβεται με 800 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλλει 250 ευρώ και το κράτος 150 ευρώ. Ο μισθωτός θα λάβει έως 30/6 δώρο 400 ευρώ. Αν ο μισθωτός αμείβεται με 1.000 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλλει 310 ευρώ και το κράτος 190 ευρώ. Ο μισθωτός θα λάβει έως 30/6 δώρο 500 ευρώ.

    Πώς θα γίνει η πληρωμή από το κράτος;

    Σύμφωνα με το επικρατέστερο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, είναι μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπου έχουν αναρτηθεί οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή, να υπολογίσει το κράτος το ποσό του δώρου που υπολείπεται και να το καταβάλει στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Υπενθυμίζεται ότι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) των δικαιούχων για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ