Οικονομία

O ESM εκταμιεύει 644 εκατ. για την Ελλάδα-Mηδενίζεται το επιτόκιο για παλαιότερα δάνεια

  • NewsRoom
ESM: Προτείνει ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% και χρέους στο 100% του ΑΕΠ

Κλάους Ρέγκλινγκ


O ESM θα μεταβιβάσει στην Ελλάδα 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που είχαν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (SMP/ANFA).

Την αποδέσμευση ποσού 644,42 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που είχαν οι κεντρικές τράπεζες, αποφάσισε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Διευθυντών του EFSF η μείωση στο μηδέν του περιθωρίου αύξησης επιτοκίου για δάνεια που έλαβε η Ελλάδα. Η αξία του μέτρου είναι 103,64 εκατ. ευρώ.

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «κατά την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup τον Ιούνιο 2020, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις. Αυτό ανοίγει το δρόμο για να εκταμιευτούν τα κεφάλαια που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις».

Ο κ. Ρέγκλινκ σημείωσε ότι η Ελλάδα, όπως όλα τα κράτη μέλη, έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία του κορωνοϊού. «Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα με μια αποφασιστική και αποτελεσματική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης», δήλωσε.

Όπως πρόσθεσε, «είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να τις εντείνει σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Αυτό είναι απαραίτητο για περαιτέρω στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, τη βελτίωση της αντοχής της οικονομίας και τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων δυνατοτήτων της χώρας».ΣΧΟΛΙΑ