• Οικονομία

    Νότης Μηταράκης: Θα δημιουργήσουμε χώρο για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης

    O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης


    Εντός του Οκτωβρίου θα παραδοθούν στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας οι προτάσεις της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης.

    Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νότης Μηταράκης μιλώντας χθες στο 21ο ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο της Ύδρας, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται και οι οποίες θα αφορούν στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας θα βασίζονται αμιγώς στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

    Το νέο μοντέλο λειτουργίας του δημόσιου επικουρικού θα καλύπτει τους νεοεισερχόμενους από την 1η Ιανουαρίου 2021 και θα λειτουργήσει στη βάση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος με ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο. Ο κ.Μηταράκης προανήγγειλε αλλαγές και στα επαγγελματικά ταμεία, με στόχο όπως είπε να εναρμονιστεί το φορολογικό τους καθεστώς σε σχέση με τα ομαδικά ασφαλιστήρια προγράμματα. Οι παρεμβάσεις στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης αποτελούν τον ένα πόλο των αλλαγών στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στη βάση της δέσμευσης που έχει αναλάβει για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και την προώθηση αλλαγών για την ανάπτυξη και των τριών πυλώνων.

    Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον πρώτο πυλώνα, προβλέπουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το σημερινό επίπεδο του 20% τόσο για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να υπάρξει χώρος και για την ανάπτυξη των άλλων δύο πυλώνων. Ο κ. Μηταράκης άφησε ανοιχτό το θέμα περαιτέρω αλλαγών με βάση και τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, που θα οριστικοποιηθούν τους προσεχείς μήνες.

    Στο πλαίσιο και της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και των τριών πυλώνων ασφάλισης ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε παρεμβάσεις για την ενίσχυση και του τρίτου πυλώνα, ο οποίος όπως είπε «είναι στη χώρα μας υπανάπτυκτος όπως δείχνουν τα στοιχεία για τα υπό διαχείριση κεφάλαια, που υπολείπονται σε σχέση με ότι ισχύει σε άλλες αγορές». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη γήρανση του πληθυσμού, στο οποίο η Ελλάδα εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις μακροπρόθεσμα σε συνδυασμό με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

    Από την πλευρά της ιδιωτικής ασφάλισης ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στις εξελίξεις που επηρεάζουν την ασφαλιστική βιομηχανία, κάνοντας λόγο για «τέλεια καταιγίδα προκλήσεων αλλά και ευκαιριών». Μεταξύ αυτών, ξεχώρισε το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, την κλιματική αλλαγή και την ένταση των φυσικών καταστροφών, τα dig data και προέβλεψε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε μικρότερα περιθώρια κέρδους. Οι προοπτικές της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς στη χώρα μας είναι σημαντικές στο βαθμό που όπως είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου, η Ελλάδα παραμένει τραγικά υπασφαλισμένη, καθώς η μέση κατά κεφαλή δαπάνη για ιδιωτική ασφάλιση είναι μόλις στα 366 ευρώ έναντι 2.300 στην υπόλοιπη Ευρώπη.



    ΣΧΟΛΙΑ