• Οικονομία

    Nomura: Βλέπει ράλι για τα ομόλογα και την…τριήρη να ετοιμάζεται να σαλπάρει

    • NewsRoom


    Σε μια ασυνήθιστα ευνοϊκή θέση, βρίσκεται Ελλάδα σύμφωνα με  τη Nomura  η οποία διατηρεί τη σύσταση buy στα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, καθώς θεωρεί ότι το ράλι ανόδου θα συνεχιστεί, αφού στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υγιή ρευστότητα της χώρας.

    Στην 8σέλιδη ανάλυση της Nomura, υπό τον τίτλο “Greece: the trireme boat hasn’t sailed yet” (Η τριήρης δεν έχει αποπλεύσει ακόμη),   τονίζεται ότι ακόμη και αν εκτιμά ότι η  επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία είναι μακριά ακόμη, οι πιθανές αναβαθμίσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα είναι σινιάλα για bullish στάση στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

    Ειδικότερα, βασίζει τη θετική εκτίμηση  στο μεγάλο αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων του δημόσιου τομέα (22 δισ. ευρώ στον λογαριασμό ρευστότητας του ΤΧΣ και άλλα 12 δισ. Ευρώ σε λογαριασμούς γενικής κυβέρνησης), τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες για περίπου 4 έτη.

    Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ένα πρωτογενές ισοζύγιο 4% του ΑΕΠ, με χαμηλές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ πληρώνει ένα πραγματικό επιτόκιο 1,6% επί του χρέους της, με μέση διάρκεια λήξης άνω των 21 ετών.  Το ελληνικό χρέος είναι πιθανό να είναι εκείνο με τη μεγαλύτερη διάρκεια στον κόσμο μετά τις επεκτάσεις από τους επίσημους πιστωτές.

    Επίσης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει σημαντικά κέρδη (640 εκατ. ευρώ) από την ΕΚΤ, εάν “τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις”.

    Στο πλαίσιο αυτό  η νέα προσφορά ομολόγων διαβάζεται ως θετική για την αγορά.

    Ταυτόχρονα, η  βάση των επενδυτών έχει αλλάξει δραματικά κατά το τελευταίο έτος, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν υψηλό βαθμό ρευστότητας στην αγορά: Τα μεγέθη και ο όγκος των συναλλαγών έχουν αυξηθεί ραγδαία, αλλά περισσότερη προσφορά θα βελτιώσει τη γενική ρευστότητα, προσελκύοντας μια ευρύτερη βάση επενδυτών.

    Συνεπή πρόσβαση στην αγορά

    Επίσης, ως προϋπόθεση για την άρση του ανώτατου ορίου διακράτησης τίτλων από τις ελληνικές τράπεζες, η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει συνεπή πρόσβαση στην αγορά (και όχι προσωρινή όπως το 2014).

    Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να εκδώσει ένα νέο ομόλογο αναφοράς μόλις η νέα κυβέρνηση αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έτσι ώστε να αποδειχθεί ότι η πρόσβαση στην αγορά διατηρείται ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.

    Μια άλλη δυνατότητα  έκδοσης θα είναι το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

    Όσον αφορά την ωριμότητα, η ελληνική καμπύλη έχει ένα χάσμα το 2027 και θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα νέο τίτλο 15 ή 20 ετών.

    Ο οίκος δηλώνει πως παραμένει «long» για τα ελληνικά ομόλογα, ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα, εν μέρει διότι τα ρίσκα είναι «πολύ ασύμμετρα» –τα θετικά μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι και να προκαλέσουν απότομα ράλι, ενώ τα αρνητικά μπορεί να έχουν πιο περιορισμένη επίπτωση.

    Τρεις πιθανές θετικές εκπλήξεις

    H Nomura περιγράφει επίσης τα τρία θετικά σενάρια που θα μπορύσαν να προκαλέσουν απότομο ράλι στα ελληνικά ομόλογα. Το πρώτο είναι να αρθεί ο περιορισμός της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους.

    Το δεύτερο είναι να υπάρξει ένας κύκλος αναβαθμίσεων που θα έστελνε καθησυχαστικά μηνύματα στους επενδυτές και θα προσέλκυε αγοραστές, παρά το ότι η Ελλάδα απέχει από το investment grade.

    Και τρίτον αν ένας και μόνο οίκος αναβαθμίσει την Ελλάδα σε «επενδυτική κλάση», τότε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

    Στον αντίποδα, «βλέπει» κινδύνους από την αποπληρωμή του ΔΝΤ, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ (και την ανησυχία πως μπορεί να χρειαστεί μελλοντικά ‘ένεση’ ρευστότητας με δημόσιο χρήμα),  από τις προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, αλλά και από τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τις συντάξεις και το ενδεχόμενο τα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλλει το κράτος να εκτροχιάσουν μελλοντικά τις Αναλύσεις Βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ