• Οικονομία

    Nomura: Πτώση 15% στις τιμές των βρετανικών κατοικιών μέχρι τα μέσα του 2024

    • NewsRoom
    Πύργος του Λονδίνου


    Σημάδια αντιστροφή της τάσης αυξήσεων των τιμών στην αγορά κατοικίας στη Βρετανία διακρίνουν οι οικονομολόγοι της Nomura, οι οποίοι προβλέπουν μια υποχώρηση 15% μέχρι τα μέσα του 2024,αναφέρει το Reuters.

    Η αγορά κατοικίας της Βρετανίας είχε δει τις τιμές να εκτοξεύονται κατά 29%, λόγω της πανδημίας και των φορολογικών ελαφρύνσεων.

    Οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν πως οι τιμές των κατοικιών στην Βρετανία είναι πιθανό να χρειαστεί να μειωθούν από 10% έως 20% από τα υψηλά που έφτασαν πέρυσι, προκειμένου να επανέλθει σε ισορροπία η αναλογία μεταξύ των αυξημένων μηνιαίων τόκων και των συμπιεσμένων εισοδημάτων.

    «Έχουμε λοιπόν καταλήξει σε μια βασική πρόβλεψη για πτώση 15% μέχρι τα μέσα του 2024, η οποία ενώ βρίσκεται στο μέσο του παραπάνω εύρους είναι μεγαλύτερη από την πτώση που αναμένει η Τράπεζα της Αγγλίας», αναφέρουν οι οικονομολόγοι George Buckley, Andrzej Szczepaniak και George Moran.

    Οι δανειστές στεγαστικών εκτιμούν ότι οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία έχουν υποχωρήσει ήδη κατά 3,5% από την κορύφωσή του τους, ανέφερε η Nomura. Σημειώνεται ότι τα επίσημα στοιχεία, που καλύπτουν την περίοδο έως τον Οκτώβριο δεν έχουν δείξει ακόμη πτώση.

    Σύμφωνα με σχεδόν 100 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα, οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν το 2023 στις περισσότερες μεγάλες αγορές ακινήτων. Στην Βρετανία η πτώση των τιμών κατοικιών εκτιμάται στο 4,7% το 2023.

    Η Nomura πιστεύει ότι η πτώση των τιμών των κατοικιών θα επιδράσει στη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας.

    «Μια πιο αδύναμη αγορά κατοικίας, όπως και η οικονομία, θα μπορούσε να δικαιολογήσει τον τερματισμό σύντομα του κύκλου σύσφιξης της Τράπεζας της Αγγλία, η οποία θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της το 2024», αναφέρει το σημείωμα των αναλυτών της Nomura, η οποία εκτιμά ότι τα επιτόκια της BoE θα κορυφωθούν στο 4,25% φέτος και στη συνέχεια θα μειωθεί στο περίπου 3,5% στα μέσα του επόμενου έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Γερμανία: Στα 15,4 δισ. ευρώ ο ομοσπονδιακός δανεισμός το 2022

    ΑΑΔΕ: 20 συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις από τους συζύγους

    Qatargate: Αναβολή για τις 26 Ιανουαρίου πήρε το αίτημα του Φραντσέσκο Τζόρτζι για την αποφυλάκισή του



    ΣΧΟΛΙΑ