• Οικονομία

    Κλείνουν τα τελευταία «μέτωπα»: Στο στόχαστρο δαπάνες και ληξιπρόθεσμες οφειλές

    • NewsRoom


    Στις επιπλέον δαπάνες που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 αναμένεται να επικεντρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι συναντιούνται για τελευταία φορά στην Αθήνα.

    Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν, ωστόσο, ότι δεν περιμένουν να υπάρξει πρόβλημα με το συγκεκριμένο θέμα, παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο θέμα των δαπανών, για να μην επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για πιθανό δημοσιονομικό κενό το επόμενο έτος.

    Σύμφωνα, επίσης, με άλλες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει έμφαση σην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, όχι τόσο σε επίπεδο επιστροφής φόρων, αλλά σε ό,τι αφορά την εξόφληση των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, δήμους κλπ.

    Στη σημερινή συνάντηση, οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να δώσουν και το χρονοδιάγραμμα με τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι και τον Νοέμβριο, όταν θα ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος της διαπραγμάτευσης, καθώς οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στα μέσα ή περί τα τέλη του Νοεμβρίου.

    Τι πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα

    Μέχρι στιγμής, έχει συμφωνηθεί ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχουν προχωρήσει τρία κομβικά θέματα:

    1. Η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
    2. Η αξιολόγηση και η ενεργοποίηση του σχεδίου κινητικότητας στο Δημόσιο μαζί με τις κρίσεις των γενικών διευθυντών και τη διενέργεια των διαγωνισμών για τις θέσεις των γενικών γραμματέων.
    3. Η ψήφιση των διατάξεων γπου θα αλλάξουν στον συνδικαλιστικό νόμο σχετικά με τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας μετά τη συμφωνία που υπήρξε για το θέμα την Τετάρτη.

    Οι δανειστές θα συμπληρώσουν τη λίστα με όσα θεωρούν ότι πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι και την επόμενη επίσκεψη τους στην Αθήνα.

    Ρέγκλινγκ: Να συνεχιστεί η καλή συνεργασία

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσει την καλή συνεργασία ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου, όπως είπε, να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παρασκήνιο: Ξαφνική πρόσκληση σε γεύμα από τον Γ. Στουρνάρα στην ΓΕΔΔ Μαρία Παπασπύρου
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Η μεταφορά των διαθεσίμων του δημοσίου στην ΤτΕ και οι φόροι σκουπίζουν τη ρευστότητα
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πειραιάς: Γιατί γόνοι γνωστών οικογενειών αγοράζουν συνέχεια ακίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ