• Οικονομία

    Ισχυρό sell off στα ομόλογα του Νότου και της Ελλάδας

    • NewsRoom
    Αρκούδα που βρυχάται


    Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στις αποδόσεις των κρατικών  ομολόγων  της ευρωπεριφέρειας καθώς σημειώνουν sell-off μετά από το απροσδόκητα ασθενές εκλογικό αποτέλεσμα για την Angela Merkel το οποίο πυροδοτεί ανησυχίες για μία πιο σκληρή στάση της Γερμανίας προς τη ευρωζώνη. Οι φόβοι για την στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα, με τον συνασπισμό τύπου Τζαμάικα να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο, ασκούν έντονες πιέσεις και στους ελληνικούς τίτλους με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται σε υψηλά 3,5 μηνών.

    Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η στάση του FDP το οποίο αν και είναι φιλικό προς την αγορά ωστόσο είναι κατά της βαθύτερης οικονομικής ολοκλήρωσης στην ευρωζώνη, προκαλεί ανησυχίες για νέες αναταραχές στην περιοχή στο μέλλον.

    Τα ομόλογα του Νότου

    Τα ισπανικά, τα ιταλικά και το πορτογαλικά κρατικά ομόλογα δέχονται σημαντικές πιέσεις με τους επενδυτές να προχωρούν σε ισχυρές πωλήσεις, ενώ το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών τίτλων αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων και τις 168 μονάδες βάσης.

    Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου κινείται χαμηλότερα στο 0,44%, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης όπως της Αυστραλίας και της Ολλανδίας επίσης υποχωρούν.

    Έντονη είναι η αντίδραση και στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 5,654% με άνοδο της τάξης του 1,20%, στα υψηλότερα επίπεδα από της 19 Ιουνίου.

    “Το FDP θα επιμείνει στις κόκκινες γραμμές του σε ότι αφορά τα σχέδια για βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης πριν από την κεντρική ομιλία του Macron αύριο”, όπως σημειώνει ο αναλυτής της Commerzbank, Christoph Rieger

    Ενδείξεις για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής στο μπλοκ μπορεί να δωθούν σήμερα από τις ομιλίες του Vitor Constancio, του Benoit Coeure, αλλά και του Mario Draghi αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που ανακοινώνονται στο τέλος της εβδομάδας.



    ΣΧΟΛΙΑ