• Οικονομία

    Στο 0,5% αύξησε το επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας

    • NewsRoom
    στερλινα


    Στην πρώτη αύξηση επιτοκίων, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, προαναγγέλλοντας μια «πολύ σταδιακή» περαιτέρω αύξησή τους τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η πορεία της οικονομίας στη μετά Brexit εποχή προβληματίζει πολλούς αξιωματούχους.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπό τον διοικητή Μαρκ Κάρνεϋ τάχθηκε με ψήφους 7 προς 2 υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου στο 0,5% από το 0,25%.

    Τα πρακτικά της συνεδρίασης αποτυπώνουν τις ανησυχίες των αξιωματούχων ότι η οικονομία είναι εύθραυστη καθώς πλησιάζει το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αξιωματούχοι παρέλειψαν κάποιες αναφορές που έκαναν σε προηγούμενες ανακοινώσεις τους όπου δήλωναν ότι ίσως χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις σε σχέση με ό,τι αναμένουν οι αγορές.

    Παράλληλα, η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και αναμένει οι τιμές να αυξηθούν κατά 2,2% σε τρία χρόνια, οριακά υψηλότερα από το στόχο του 2%. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στις προβλέψεις της αγοράς ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει το 1% την περίοδο αυτή.

    Επίσης, αποφασίστηκε ομόφωνα η διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 435 δισ. στερλίνες και των εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ. στερλίνες.

    Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Αγγλίας, η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ έχει ήδη «αξιοσημείωτη επίπτωση» στις προοπτικές της οικονομίας.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% το επόμενο έτος και 1,7% το 2019, όσο ήταν και η πρόβλεψη του Αυγούστου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανεξέλεγκτο το bitcoin: Εσπασε το φράγμα των 7.000 δολαρίων και συνεχίζει…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα βλέπει η Schroders – Θετικό το swap

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκπληξη από Τράπεζα Πειραιώς: Μάζεψε το 40% των νέων καταθέσεων



    ΣΧΟΛΙΑ