• Οικονομία

    Νέο video του ΚΕΦίΜ: «Κατώτατος μισθός: Μύθοι και πραγματικότητες»

    • NewsRoom
    Αλέξανδρος Σκούρας. Επικεφαλής ΚΕΦΙΜ

    Αλέξανδρος Σκούρας. Επικεφαλής ΚΕΦΙΜ


    Στο νέο βίντεο του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) με θέμα τον κατώτατο μισθό, εξετάζονται οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα από ένα γνώριμο ελληνικό παράδειγμα, αναδεικνύοντας τις συνέπειες του μέτρου που, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΦίΜ, Τάσος Αβραντίνης, «θα ζημιώσει εκείνους που η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει».

    Το ΚΕΦίΜ αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του:

    «Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση αύξησης του κατώτατου μισθού, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), στο πλαίσιο του πυλώνα δράσης για την προώθηση του οικονομικού αλφαβητισμού στη χώρα μας, αποφάσισε να φωτίσει μια συχνά αθέατη πλευρά του μέτρου αυτού. Το αποτέλεσμα της αύξησης του κατώτατου μισθού έχει συχνά απρόβλεπτες και ζημιογόνες συνέπειες σε βάρος εκείνων που προσπαθεί να ενισχύσει.

    Το βίντεο του ΚΕΦίΜ για τον κατώτατο μισθό:

    1. Εξετάζει τις επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα από ένα γνώριμο ελληνικό παράδειγμα.

    2. Αναδεικνύει τι συνεπάγεται μια αύξηση του κατώτατου μισθού τόσο για τον εργαζόμενο όσο και τον εργοδότη.

    3. Απαντά ποιος είναι ο αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τρόπος αύξησης των μισθών.

    4. Φωτίζει τέσσερις αθέατες συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού:

    • την παρεμπόδιση εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας
    • την αύξηση της ανεργίας
    • την αύξηση της αδήλωτης εργασίας
    • την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων

    Ως οργανισμός που καταπολεμά τον οικονομικό αναλφαβητισμό και προωθεί την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, το ΚΕΦίΜ επιχειρεί να συμβάλλει στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για τις επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού.

    Ο Αλέξανδρος Σκούρας, Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ σχολίασε: «Το μέτρο του κατώτατου μισθού είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τους πολιτικούς επειδή νομίζουν ότι με την αύξησή του, δίνουν δια νόμου μία αύξηση στους χαμηλόμισθους. Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική όμως. Το μέτρο έχει απρόβλεπτες, αρνητικές συνέπειες και αρκετά συχνά επιβαρύνει την οικονομία, τους ανέργους και τους ανειδίκευτους.»

    Ο Τάσος Αβραντίνης, δικηγόρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΦίΜ έκανε την εξής τοποθέτηση: «Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η εξασφάλιση ενός ελαχίστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης στους λιγότερο προνομιούχους εργαζομένους. Κατά τη γνώμη μου, η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την υπερπροστατευτική εργατική νομοθεσία θα ζημιώσει εκείνους που η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει, όπως έχει αποδείξει άλλωστε η διεθνής εμπειρία.»

    Δείτε το βίντεο:

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΚΕΦίΜ: Πώς ψηφίζουν σήμερα τα κόμματα – Ριζικές οι αλλαγές σε σχέση με το 2012-2015

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατώτατος μισθός: «Γκρίζες ζώνες» και ερωτηματικά για την νέα απόφαση



    ΣΧΟΛΙΑ